Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tilbake i god form. Den tredje sesongen av «True Detective» tegner til å bli den beste. Mahershala Ali gjør en solid rolle som etterforsker Wayne Hays.

Tilbake i god form. Den tredje sesongen av «True Detective» tegner til å bli den beste. Mahershala Ali gjør en solid rolle som etterforsker Wayne Hays.

Anmeldelse: Tredje sesong av «True Detective» tegner til å bli den beste

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

To barn forsvinner, etterforskerens hukommelse svikter, men mysteriet lever videre i tredje sesong av «True Detective».

Det var den dagen Steve McQueen døde. 7. november 1980. Skuespilleren med tilnavnet «The King of Cool» tok farvel i en alder av 50. Det er slett ikke sikkert det har noe som helst med saken å gjøre. Men det er det de sier til hverandre, etterforsker Wayne Hays (Mahershala Ali) og hans partner Roland West (Stephen Dorff), mens de bruker arbeidstiden til å ta en øl og skyte på blink: «Steve McQueen died today.» Og det er det Hays husker mange, mange år senere da hukommelsen ellers er i ferd med å bli spist opp av Alzheimers.

Det var den dagen Steve McQueen døde. Det var da de to etterforskerne ble sendt til et fattigslig hjem for å respondere på forsvinningen til to små barn, søster og bror, 10 og tolv år gamle. Julie og Will syklet av gårde for å besøke en kamerat som hadde fått hundevalp. De kom ikke frem og heller aldri hjem igjen.

Og selv om det allerede ganske tidlig blir klart hva som er skjedd med den ene av dem, står mysteriet uløst når det gjelder den andre. Saken skal hjemsøke Will Hays resten av karrieren og enda litt til.

Fakta: «True Detective»

Sesong 3, USA 2019, skrevet av Nic Pizzolatto for HBO, 8 episoder á 60 minutter, slippes på HBO 13. januar.

Med: Mahershala Ali, Stephen Dorff, Carmen Ejogo, Deborah Ayorinde og flere.

Tre epoker

Det er hukommelsen det dreier seg om i den tredje sesongen av «True Detective», alle de små, tilsynelatende uviktige detaljene, om hvordan oppfattelsesevne og fordommer skygger over det man faktisk har rett foran nesen på seg. Mahershala Ali dukker opp som gammel, litt forvirret og svak. Han intervjues av noen unge journalister om saken som har preget hans liv i politiet mens han strever med å huske hvilken dag det er. Han dukker opp som yngre, litt resignert, men likevel på hugget da nye opplysninger kaster lys over mysteriet som allerede er gammelt, men aldri har sluppet ham. Og så er han enda litt yngre i 1980 da hendelsen inntreffer, med mattet livsgnist. To turer som tjenestegjørende i Vietnam har gitt ham en solid grunnmur til å reise en omfattende desillusjon. Han har dessuten fått tilnavnet Purple Hays, en viktig del av stillaset i mytologien som etter hvert omslutter hans person.

Kostyme- og sminkeavdelingen har gjort en anstendig jobb med å endre den Oscar-belønte skuespillerens frisyre, ansikt og klesstil, diskré, men merkbart, så vi aldri er i tvil om hvilken tidsepoke vi befinner oss i.

Fakta: Øyvor Dalan Vik

Øyvor Dalan Vik skriver om film og serier for Dagens Næringsliv

Klassisk

T-Bone Burnetts musikk introduserer oss til klassisk sørstatsmisere og en forbrytelse dypt inne i The Ozarks. Panikken som følger den ulykkelige hendelsen med to forsvunne småbarn, illustreres i tåkete grålysning der en skolebuss åpner og lukker dørene ved sine vante stopp uten å få med seg passasjerer.

Den tredje sesongen av «True Detective» er langsom, men poengtert, og i alle fall i de første episodene helt uten de utenpåklistrede faktene som preget de to foregående sesongene. Mahershala Ali er fri for den ubendige trangen seriens første hovedrolleinnehaver Matthew McConaughey har til å rope mot kameraet: Se på meg! Jeg er eksentrisk!

Det er dystert, men også smart, med stadige drypp av informasjon som gjør det vanskelig å ta en pause. «True Detective» er et drama å følge ikke bare for å få med seg slutten.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.