<p>Krakk. Å sette sammen et ensemble med morsomme skuespillere garanterer ikke at det blir gøy. Her er Paul Scheer som aksjemegleren Keith.</p>

Krakk. Å sette sammen et ensemble med morsomme skuespillere garanterer ikke at det blir gøy. Her er Paul Scheer som aksjemegleren Keith.

Anmeldelse av «Black Monday»: Like slagferdig som en slapp penis på skulderen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Børskrakkomedien «Black Monday» svinger mellom det karikerte, det smakløse og det helt poengløse.

Hva eller hvem var det forårsaket børskrakket i 1987? Det er det ingen som vet, forteller den sobre tekstplakaten i åpningen av komiserien «Black Monday» – før nå. I løpet av den første sesongen skal vi få greie på hva som gjorde at mandag den 19. oktober ble så svart for så mange at enkelte bokstavelig talt hoppet ut av vinduene sine på Wall Street.

Fakta: «Black Monday»

USA 2019, skapt av Jordan Cahan og David Caspe for Showtime og HBO, 10 episoder á 30 minutter, slippes på HBO 24. januar.

Med: Don Cheadle, Andrew Rannels, Regina Hall, Paul Scheer og flere.

Det gjør de i «Black Monday» også, og første offer deiser ned og ender livet på Maurice «Mo» Monroes (Don Cheadle) pansrede biltak. Det er akkurat like subtilt som når Dow Jones faller med 22,6 prosent på én dag.

Don Cheadles Mo er en flamboyant 80-tallskarikatur som ser ut til å skulle være tv-komikkens svar på Jordan Belfort i «The Wolf of Wall Street». Han driver et lite selskap som ser for seg at å stige i gradene gjør man best ved å lure Lehman Brothers, men hvorvidt det faktisk går, blir ikke klart ut fra de episodene som er gjort tilgjengelige i forkant av premieren.

Fakta: Øyvor Dalan Vik

Øyvor Dalan Vik skriver om film og serier for Dagens Næringsliv

Mislykket karikatur

Men «Black Monday» lener seg mindre på et sammenhengende plott enn på forsøksvis kjappe vitser og situasjonskomikk, og det blir raskt og tydelig demonstrert at morsomme mennesker ikke nødvendigvis er underholdende om de ikke har et godt materiale å jobbe med.

Hele settingen er en 80-tallskarikatur av hårgelé, brede jakkeslag, glam og glitter og Grandmaster Flash på lydsporet, alt sammen pudret med store mengder kokain. Inne i kokainskyen et sted lider en solid skuespiller som Regina Hall i en klassisk, trang kvinnerolle som må tåle å ta sexistisk prat og oppførsel med et smil; sånn var det jo den gangen, så ingen grunn til ikke å le på kvinners bekostning. Enda mer grumsete blir det med umotiverte jødereferanser og attpåtil en replikk som «You just holo-cost me my job».

Det er like slagferdig som en slapp penis på skulderen. Eksempelet er ikke tatt ut av luften. Den som gidder, får se.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner