Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Søsken med traumer. Ganske tilfeldig får Sarah (Malin Buska) greie på hvem som kan ha tatt livet av foreldrene. Adoptivbroren Fredrik (Alexander Karim) går motvillig med på å hjelpe til med å løse saken.

Søsken med traumer. Ganske tilfeldig får Sarah (Malin Buska) greie på hvem som kan ha tatt livet av foreldrene. Adoptivbroren Fredrik (Alexander Karim) går motvillig med på å hjelpe til med å løse saken.

Somler ikke med å lage engasjerende konflikter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Et søskenpar etterforsker foreldrenes død i krimserien «Advokaten». Det setter både deres eget og andres liv i fare.

Den fremadstormende advokaten Fredrik Nordling (Alexander Karim) har et barndomstraume han har forsøkt å fortrenge. Men søsteren Sarah (Malin Buska) har ikke glemt at foreldrene deres ble sprengt i fillebiter av en bilbombe utenfor en veikro da de var små.

Siden har de vokst opp hver for seg i fosterhjem, og er i utgangspunktet ikke veldig nærme hverandre som voksne. Men så får politietterforskeren Sarah nyss om hvem som kan ha stått bak drapet på foreldrene. Thomas Waldman (Thomas Bo Larsen) er en sånn som alle vet at lever av organisert kriminalitet, men som ingen får has på. Han er dessuten en mektig klient av et advokatfirma som trenger en ny medarbeider. Fredrik lar seg overtale, og ganske snart har de to søsknene forbrutt seg på alle yrkeskodekser som finnes.

Fakta: «Advokaten»

Sverige 2018, regi Geir Henning Hopland

Skrevet etter en ide av Jens Lapidus, produsert av SF Studios for TV3 og Viaplay. Åtte episoder á ca. 55 minutter, premiere på Viaplay 26. januar.

Med: Alexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen, Nicolaj Kopernikus og flere.

Høyt konfliktnivå

For som den beslektede «Broen» er «Advokaten» ikke særlig realistisk når det kommer til hvordan politi og jurister helst skjøter jobben sin og hvordan hverdagen deres ser ut. Men serien som er laget på en idé av den svenske tidligere politimannen og nå suksessforfatteren Jens Lapidus («Cash»), somler ikke med å skape engasjerende konflikter. Det vil si, det første avsnittet er muligens i overkant tregt, men det bidrar i alle fall til å tegne de personlighetene vi trenger å kjenne godt når det begynner å dra seg til. Norske Geir Henning Hopland har regien, med erfaring fra blant annet «Frikjent» og «Lilyhammer» .

Filmelsker?Les om flere serier og filmer her

At serien har fått tittelen «Advokaten» har sannsynligvis med å gjøre at Fredrik er den som har et synlig alibi der han lett kan komme i nærheten av løvens hule – og gjør det. Men det er strengt tatt politisøsteren Sarah som får hjulene i gang, som tar de største og farligste avgjørelsene, og i tillegg er skuespiller Malin Buska den av dem som kameraet ikke kan hjelpe for å lime seg fast til. Hun har en magnetisk utstråling også når Sarah er nedkjørt og tar dumme valg.

Ikke nybrottsarbeid

Det er imidlertid ikke alle rollefigurene som finner sin helt troverdige plass i dette tv-krimuniverset, og om det er fordi handlingen foregår på begge sider av broen mellom Malmö og København, er usikkert. Men de fire første episodene vitner om et plott som kan komme til å utvikle seg i avhengighetsskapende retning, om det ikke nettopp er nybrottsarbeid i sjangeren vi ser.

Handlingen er kjapp og effektiv og unngår i alle fall til å begynne med de verste krimklisjeene – i tillegg til at søskenparets forhold i sentrum av det hele har mange aspekter å utforske. I Viaplays nordiske krimrepertoar er «Advokaten» sannsynligvis av de bedre seriene å unne seg.

* (Vilkår)