Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mørkere tone, men mer enn lovende

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Noen erfaringer rikere. Venninnene Elise (Siri Seljeseth, fra venstre), Nenne (Gine Cornelia Pedersen) og Alex (Alexandra Gjerpen) får flere smeller i løpet av en dramatisk sesong av «Unge lovende».

Noen erfaringer rikere. Venninnene Elise (Siri Seljeseth, fra venstre), Nenne (Gine Cornelia Pedersen) og Alex (Alexandra Gjerpen) får flere smeller i løpet av en dramatisk sesong av «Unge lovende».

Det er et alvor over tredje sesong av «Unge lovende» som gjør at den hever seg over det vi tidligere har sett av Elise, Nenne og Alex.

Når tredje kapittel i «Unge lovende» slippes denne helgen, er det på mange måter Alex’ sesong. I fjorårets sesong kuttet Alex (Alexandra Gjerpen) alle bånd og reiste til New York for å prøve lykken som skuespiller. Hun er kanskje den i venninnegjengen det har vært vanskeligst å like. Hun er ærgjerrig og selvopptatt inntil det absurde og mener seg berettiget til en stjernestatus hun slett ikke har fortjent. Og det er ikke noe lettere å oppnå den i New York.

Elise (Siri Seljeseth), Nenne (Gine Cornelia Pedersen) og Alex lager pute-tv på hver sine måter. Elise med sine halvtygde ideer, som om det på en eller annen måte skulle være ukult å forberede seg skikkelig; hun er den som nesten aldri flagger nøyaktig hvor hun står og hva hun vil, men det er sjelden hun vinner på det. Nenne får oss til å holde pusten med sin impulsive, litt uberegnelige natur, og Alex er så desperat at det blir ynkelig. Noen av sekvensene med henne er så flaue at det gjør ordentlig vondt.

Fakta: «Unge lovende», sesong 3

Norge 2018, regi Eirik Svensson

Manus Siri Seljeseth og Mads Løken, produsert for NRK av Ida Håndlykken Kvernstrøm/Monster. Seks episoder à cirka 30 minutter, alle tilgjengelige på NRK TV fra fredag 23. februar.

Med Siri Seljeseth, Gine Cornelia Pedersen, Alexandra Gjerpen, Bianca Kronlöf, Benjamin Helstad og flere.

Spiller dårlig godt

Det er ganske godt gjort å spille en såpass middelmådig skuespiller som Alex er, med den overbevisningen Alexandra Gjerpen gjør det. Det er når Alex blir overrumplet og glemmer å gjøre seg til, at Gjerpen virkelig skinner. Den blonde fiaskoen fra Sandnes skal vokse mye i løpet av denne sesongen, og når hun ser ut til å sette foten ned på rett tidspunkt, gjør det godt for seeren.

Les intervju med serieskaper Siri Seljeseth: – Det er nok av materiale i mitt liv til en sesong to

Alle står de på terskelen til et – kanskje – mer voksent liv, men de er fremdeles så unge at de tror 50.000 er en sum som kan vare lenge. De brytes mellom ønsket om den bekymringsløse studenttilværelsen, som jo strengt tatt er over, og muligheten til å kunne ta vare på seg selv for alvor. Elise tror hun har skutt gullfuglen idet hun treffer den svenske standuperen Katinka (Bianca Kronlöf), men sterke følelser skaper problemer i det som var ment å være et innbringende jobbsamarbeid. Selv om Nenne har gjort litterær suksess, klarer hun ikke helt å være til stede i sitt eget liv. Det turbulente forholdet til Leo (Benjamin Helstad) gjør det ikke enklere.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med DN lørdags beste reportasjer og anmeldelser rett i innboksen.

Meld deg på her

Alvor og komikk

Samtidig som «Unge lovende» har fått en mørkere tone, beholdes den lette replikkvekslingen og de komiske situasjonene. Dette er en serie som sjelden føles oppkonstruert; den flyter imponerende lett fra scene til scene og veksler uanstrengt mellom det litt karikerte og det som kommer rett fra hjertet, mellom det flåsete, fleipende og det store alvoret.

Filmelsker? Les om flere serier og filmer her

Det ryktes at innspillingen av fjerde sesong er i gang, og det er en god del emosjonelle cliffhangers som venter på å komme seg i svevet. Men de tre hovedpersonene utvikles til enda mer hele mennesker enn dem vi er blitt kjent med fra før, og gjenkjennelsen fra brytningstiden mellom ungdom og voksen er inderlig godt skildret.

* (Vilkår)