Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hjemmefesten

Tekst
POLITISK ROOM SERVICE. Gudrun Schyman har holdt 275 politiske homeparties på ett år – opptil fire hver dag.

POLITISK ROOM SERVICE. Gudrun Schyman har holdt 275 politiske homeparties på ett år – opptil fire hver dag.

Gudrun Schyman reiste seg fra skandalene og kan igjen havne i Riksdagen etter valget i Sverige i september. Med politiske homeparties har feministpartiet hennes vokst fra 1000 til 18.000 medlemmer på ett år.

Fakta: GUDRUN SCHYMAN

▶ Grunnlegger av Feministiskt initiativ og én av tre talspersoner.
▶ Regnet som en av Sveriges mest karismatiske politikere.
▶ Leder for Vänsterpartiet, norske SVs søsterparti, fra 1993 til 2003.
▶ Året etter at hun ble valgt til leder, steg oppslutningen fra 4,5 prosent til over seks. Ved neste valg i 1998 fikk partiet 12 prosent av stemmene – etter at Schyman sto frem som alkoholiker.
▶ Gikk av i 2003 etter å ha unndratt skatt ved å kreve fradrag for utgifter hun ikke selv hadde betalt for.
▶ Utdannet sosionom.
▶ Var gjennom flere skandaler rundt årtusenskiftet. På samme tid lå hun på plass nummer to og tre i en årlig kåring av Sveriges mest beundrede kvinner.
▶ I 2011 gikk Schyman av som talsperson for FI, før hun gjorde comeback ifjor. Det er etter dette FI har steget enormt i oppslutning.

En nøttebrun kjole, røde lepper og en kortklippet frisyre som synes støpt på henne. Det er mandag denne uken, og andre dag i Feministiskt initiativs valgkamp. Gudrun Schyman sitter i en hvit minibuss markert med en rosa «F!» på vei fra ett homeparty til det neste. Det var først for et år siden hun begynte å dra hjem til folk med politikk. Ideen skyldtes mangel på penger.

– Den kom som en nødvendighet, forteller Gudrun Schyman, tidligere leder for Vänsterpartiet og det siste tiåret talskvinne for FI – uttalt fi.

– Jeg fikk mange spørsmål om når folk kunne komme og høre på oss, når vi hadde neste møte. Men vi hadde ingen møter, for vi hadde ikke penger. Vi kunne ikke leie lokaler, og vi kunne ikke annonsere. Det var en uholdbar situasjon. Da kom jeg på at jeg får vel komme hjem til folk i stedet, forteller hun.

– Så da sa jeg det. At samler du minst 25 personer, så kommer jeg hjem til deg.

 

ALKOHOL OG SKATTESVIK

Veien tilbake til svensk rikspolitikk har vært lang og kronglete. På slutten av 90-tallet sto Schyman frem som alkoholiker på svensk tv etter å ha troppet opp ravende full på en kinopremiere. Etter flere tilbakefall valgte hun selv å ta pause fra ledervervet i Vänsterpartiet og skrive seg inn på en avrusningsklinikk. Tre år senere ledet hun partiet til sin høyeste topp noensinne: På målinger fikk de 15 prosent oppslutning. I 2002 holdt Schyman sin berømte Taliban-tale, der hun sammenlignet svenske menn med Taliban. I 2003 ble det avslørt at Schyman skrev av utgifter hun ikke selv hadde betalt for, på selvangivelsen. Schyman krevde avdrag for reiser, taxiutgifter, hotellregninger og annet som partiet eller Riksdagen allerede hadde betalt. Kritikken haglet, også innad i partiet. Schyman ble dømt til å betale bøter og måtte trekke seg som partileder. Senere på året kom det frem at Schyman også hadde finansiert sin egen 50-årsdag med penger fra en stiftelse og fra partiet. Til festen på Spy Bar i Stockholm hadde hun invitert 300 gjester. Totalt måtte Schyman betale en etterskatt på 106.749 kroner. Likevel: Selv i disse årene lå Schyman skyhøyt på en årlig kåring over Sveriges mest populære kvinner.

1. IRONISK ROSA. Sukkerspinnrosa ballonger og hauger av sko er blitt faste innslag i Schymans hverdag.<BR>UNGE VELGERE. FI slårsærlig an blant unge, utdannede storbysvensker. 5000 av medlemmene bor i Stockholm

1. IRONISK ROSA. Sukkerspinnrosa ballonger og hauger av sko er blitt faste innslag i Schymans hverdag.<BR>UNGE VELGERE. FI slårsærlig an blant unge, utdannede storbysvensker. 5000 av medlemmene bor i Stockholm

I 2003 grunnla også Schyman Feministiskt initiativ sammen med flere andre. Da hadde hun lenge frontet feminisme i Vänsterpartiet. 

– Da møttes de akademiske radikalfeministene og de gamle kvinnesaksaktivistene. Det gikk til helvete. Gudrun fattet at de måtte ha en mye bredere feministisk bevegelse, en sånn «Her er vi kjempende mødre og hipstermenn». Hun har ikke bare født sin egen person, men født partiet på nytt, sier Stina Billinger, sjef for bærekraft i Storebrand og en uttalt feminist som ikke selv har tilknytning til FI.

– Samtidig stilte hun feminisme som antitese til rasistene. Det gjorde at partiet trakk til seg mange flere.

FI har antirasisme i slagordet: «Ut med rasistene, inn med feministene.»

I 2004 skapte Schyman igjen furore ved å ta til orde for det som er blitt omtalt som en mannsskatt: Hun mente svenske menn kollektivt måtte ta ansvar for vold mot kvinner ved å betale en høyere skatt.

Før valget i 2010 satte hun fyr på 100.000 kroner – for å få oppmerksomhet om lønnsforskjeller mellom menn og kvinner. Nå er hun altså på vei tilbake igjen, med håp om riksdagsplass, med intens jobbing rundt omkring i svenske hjem.

SURVIVER. Schyman har vært rikspolitikersiden slutten av 80-tallet. Til tross for en rekke skandaler rundt årtusenskiftet er hun en av Sveriges mest populære politikere.

SURVIVER. Schyman har vært rikspolitikersiden slutten av 80-tallet. Til tross for en rekke skandaler rundt årtusenskiftet er hun en av Sveriges mest populære politikere.

Fakta: FEMINISTISK INITIATIV

▶ Grunnlagt i 2005. Fronter feminisme, antirasisme, anti­diskriminering og menneskerettigheter.
▶ 18.250 medlemmer. 5000 av dem bor i Stockholm. Under EU-valget i mai fikk partiet 5,49 prosent av stemmene.
▶ Stiller til riksdagsvalg for tredje gang i september. Ved forrige valg fikk partiet 0,4 prosent av stemmene.
▶ Vil utfordre bildet av Sverige som et likestilt og åpent land. Mener det trengs gjennomgripende endringer
▶ Slagord: «Ut med rasisterna, in med feministerna»
▶ Partiet vil: Opprette likestillingsfond for økte lønninger i kvinne­dominerte jobber. Innføre seks timers arbeidsdag. Forby avkastning i velferdssektoren. Gi alle papirløse flyktninger oppholds­tillatelse. Innføre statlige subsidier av miljøvennlige nybygg. Innføre klima­skatt på mat. Innføre gratis kollektivtransport. Stoppe våpeneksporten. Kutte forsvarsbudsjettet med ti milliarder. Øke skattenivået. Innføre skatt på finanssektoren.

275 HJEMMEBESØK

Hun hadde trodd det skulle holde til å fylle noen kvelder. Først ble kveldene fylt opp med politiske homeparties.

– Da begynte jeg klokken ni, sier Schyman.

Så fylte hun ettermiddagene. Deretter formiddagene. Siden morgenene. Nå er timeplanen tett.

– Så nå kjører jeg ni til 11, 12 til 14, 15 til 17 og 18 til 20.

Siden ifjor sommer har hun holdt 275 homeparties. Hun har fått svenske partiledere til å fronte feminisme i valgkampen. Lykkes hun, kan hun bli Sveriges første riksdagsmedlem fra et rent feministisk parti.

– Schyman har en enorm evne til å få diskusjoner til å handle om det hun vil, sier Eva Cooper, politisk redaktør og borgerlig lederskribent for mediegruppen MittMedia.

Hun forteller at FI står sterkest i storbyene, i områder med høyt utdannelsesnivå og blant førstegangsvelgere. Ifølge Cooper er den typiske FI-velgeren den samme som hos Miljöpartiet: en ung akademiker i et urbant miljø. FI har stjålet mange velgere fra nettopp Miljöpartiet og Vänsterpartiet.

I vår stilte 50 artister opp på partiets egen valgskive. Blant dem var Robyn, Nina Persson og The Knife. I vinter donerte standupkomiker og skuespiller Özz Nûjen 100.000 kroner til partiets valgkampfond. I en undersøkelse foretatt av analysebyrået Novus i juni havnet Schyman på andre plass som Sveriges mest tiltrodde partileder, bak statsminister Fredrik Reinfeldt. Hun er kjent som en av Sveriges mest karismatiske politikere. Gjennom 26 år i politikken er hun blitt en kultfigur.

Dere er nå en del av det som går under betegnelsen det store feministiske gjennombrudd et. Ingen har våget seg på dette før

Gudrun Schyman politiker
VALGKAMP. Mandag denne uken troppet Schyman opp på torget ved sentralstasjoneni Göteborg. – All forskning sier vi er mer ulike som individer enn som kjønn, sier hun.<BR>MANNSLØNN. Schyman gjør narr av begreper som kvinnelønn og forekomsten av kvinneforbund i politikken. – Kvinner er som lobbyister i sitt eget parti. Og når snakker vi om mannslønn? sier hun.

VALGKAMP. Mandag denne uken troppet Schyman opp på torget ved sentralstasjoneni Göteborg. – All forskning sier vi er mer ulike som individer enn som kjønn, sier hun.<BR>MANNSLØNN. Schyman gjør narr av begreper som kvinnelønn og forekomsten av kvinneforbund i politikken. – Kvinner er som lobbyister i sitt eget parti. Og når snakker vi om mannslønn? sier hun.

AKTIV VERVING

– Dere er nå en del av det som går under betegnelsen det store feministiske gjennombruddet. Ingen har våget seg på dette før. Vi skriver historie, sier Schyman.

Hun starter offensivt, der hun har tatt plass på en liten scene i et kulturhus bydelen Midtsommarkransen i Stockholm. Salen fyller nesten alle setene i den lille kinosalen. De er kvinner, noen er menn, noen er jenter på 14–15 år i avklipte jeansshortser og hvite Converse. Noen har barn på fanget, andre ryggsekk og stråhatt på hodet. Og det er nå, før hun tar fatt på det politiske, mens publikum er på sitt mest mottagelige, Schyman benytter anledningen til å øke medlemstallet.

– Er det noen her som er medlemmer?

Under ti rekker opp hånden.

– Ved årsskiftet hadde vi 1500 betalende medlemmer. Nå er vi 18.000. Vi skal ha minst 20.000. Det er viktig at dere som støtter oss, blir med.

En treboks med blyanter og tegnestifter sendes fra hender til hender.

– Vi har munn mot munn-metoden. Vi har bygget oss opp gjennom å snakke med dem som er nærmest. Og nå er det dere som er nærmest meg – her.

Schyman snakker om det feministiske gjennombruddet, at dette vil spre seg og bli internasjonalt.

– Og så skal det stå: Det begynte i Sverige.

Hun fisker frem en rosa sminkepung med en stor og tydelig «F!» på.

– Jeg har gjort om sminkevesken min.

Hun zipper opp glidelåsen.

– Til en seddelpung.

Hun sender seddelpungen ut til publikum. Og trekker opp sin egen bok, som hun skal selge etter foredraget.

– Jeg signerer. Da blir den veldig verdifull.

Folk humrer. Og da hun har snakket om medlemsverving i et kvarter, begynner hun å snakke om politikk. Hun instruerer publikum til å notere mens hun gir dem en grunnleggende innføring i samfunnsklasser og maktstrukturer, strukturell diskriminering og svensk politikk.

Hvis de ikke klarer å vise at de når fire prosent i god tid før valget, kan de gå tilbake. De som stemmer på FI , vil ha ny regjering

Gudrun Schyman politisk kommentator
MER MENNESKE. FI vil at politikken skal handle mer om livet, om folelser, om kjarlighet, om menneskenes lengsel etterhverandre. . Vi vil gjore samfunnet mer menneskelig, sier Schyman. Mandag denne uken inviterte FI til feministisk galla pa Sodra Teatern.

MER MENNESKE. FI vil at politikken skal handle mer om livet, om folelser, om kjarlighet, om menneskenes lengsel etterhverandre. . Vi vil gjore samfunnet mer menneskelig, sier Schyman. Mandag denne uken inviterte FI til feministisk galla pa Sodra Teatern.

Fakta: LIKESTILLING I SVERIGE

▶ 45 prosent kvinner i Riksdagen. Aldri hatt kvinnelig regjeringssjef.
▶ Fire prosent av styrelederne i børsnoterte selskaper er kvinner.
▶ I løpet av et liv tjener kvinner i gjennomsnitt 2,6 millioner kroner mindre enn menn. I 2009 tjente kvinner 85,2 prosent av menns lønn.
▶ Kvinner tar ut mer enn tre fjerdedeler av foreldrepermisjonen.
▶ Hvert år anmeldes 5000 voldtekter. Cirka hver tredje uke drepes en kvinne av sin partner.
▶ Ifølge Det europeiske instituttet for likestilling er Sverige det mest likestilte landet i EU.
▶ Rangert som verdens fjerde mest likestilte land på FNs likestillingsindeks. Norge ligger på niende plass.
▶ Sterk feministisk tradisjon.
▶ Kvinner fikk allmenn stemmerett i 1919. P-piller tillatt i 1964. Voldtekt i ekteskapet forbudt i 1965. Abort tillatt i 1975. Kjøp av seksuelle tjenester forbudt i 1999.

Kilder: Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Saco, European Institute for Gender Equality, UNDP

RØRELSEN

Siden før sommeren har FI ligget på mellom 2,5 og tre prosent på meningsmålingene. Når Sverige går til valg 14. september, kan de komme seg over Riksdagens sperregrense på fire prosent. Usikkerheten kan gjøre at de mister velgere, tror Tomas Ramberg, politisk kommentator i Sveriges Radio og en av Sveriges ledende politiske reportere.

– Hvis de ikke klarer å vise at de når fire prosent i god tid før valget, kan de gå tilbake. De som stemmer på FI, vil ha ny regjering. Venstresidens velgere kommer til å være redde for at stemmen deres ikke høres, sier han.

Han mener feministbølgen er en del av en større venstrebølge. På mange måter er FI vel så mye et produkt av denne bølgen som en årsak til den.

– Vi ser en reaksjon mot Sverigedemokraterna blant mange ungdom. Det er en antirasistisk bevegelse. Når Sverigedemokraterna holder måter, drar mange dit for å plystre, vende ryggen til dem og demonstrere. De mener mediene har behandlet Sverigedemokraterna for godt. Og den bevegelsen har FI lyktes å fange opp, sier han.

I tillegg har unge feminister fått nok av de etablerte partiene.

– De mener partiene snakker om likestilling uten å gjøre noe, sier Ramberg.

FI har mye til felles med Schymans gamle parti. Det som skiller dem, forteller Ramberg, er at klassespørsmål veier tyngst i Vänsterpartiet. For FI går alltid likestilling og antidiskriminering først. Samtidig er velgerne lei etter åtte år med borgerlig regjering. Til tross for regjeringens løfter om å få folk i arbeid, ligger arbeidsledigheten på åtte prosent. Svensk skole kommer dårlig ut på Pisa-undersøkelser.

– Det kommer mye dårlige nyheter for regjeringen. Folk synes ikke lenger det er så viktig med lavere skatter. De vil heller satse på velferd, skole og arbeidsledighetstiltak, sier Ramberg.  

KULTSTATUS. I Stockholm skriver stottespillere «GUD(run)»  med hjerte rundt pa husveggene.

KULTSTATUS. I Stockholm skriver stottespillere «GUD(run)» med hjerte rundt pa husveggene.

Fakta: DET SVENSKE VALGET

▶ 14. september holder Sverige parlamentsvalg. 349 representanter skal velges til Riksdagen, tilsvarende det norske Stortinget.
▶ Samtidig avholdes kommune- og fylkestingsvalg.
▶ Nåværende regjering er en borgerlig koalisjon av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna. Fikk majoritet i 2006,
fortsatte som minoritetsregjering i 2010. Ledes av statsminister Fredrik Reinfeldt.
▶ Regjeringspartiene ønsker å fortsette samarbeidet. Utfordreren er en koalisjon av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, med støtte fra FI og Vänsterpartiet.
▶ Sperregrensen til Riksdagen er fire prosent.
▶ De største partiene i Riksdagen er Aps søsterparti Socialdemokraterna og Høyres søsterparti Moderaterna. Ved forrige valg fikk de rundt 30 prosent hver.

«HALLÅ, HALLÅ»

Gudrun Schyman stiger av toget i Göteborg, tre timer etter at det forlot et mandagsvåknende Stockholm. Schyman møtes av en lokal representant, følges gjennom sentralstasjonen og over et veikryss, spaserer inn på et torg der et digert rosa flagg tydelig viser at det er her hun skal stå. En bil har parkert ved flagget. Flere representanter håndhilser.

Schyman gjør seg klar, hun løfter mikrofonen.

– Hallå, hallå.

Stemmen har metallklang. Hun gir hvert ord ekstra trykk.

– Kjære gøteborgere. Om noen har tid til å stanse opp et øyeblikk, kommer vi til å ha et lite allmøte her.

Politikk er ikke en arena for beskjedenhet.

– Vi er Feministiskt initiativ – den nye stjernen på den politiske himmelen, det politiske partiet som øker mest av alle partier og som går fremover fortest, og som har et ungdomsforbund som vokser mest av alle ungdomsforbund. Sånn ser det ut.

Schyman snakker med samme kraft som hun gjør på store valgmøter. Om hvorfor det trengs et nytt parti, om at Sverige ikke er likestilt, ikke åpent og tolerant.

– Vi har store problemer i samfunnet vårt med diskriminering ut fra kjønn, etnisitet, seksualitet og funksjonalitet. Det her ikke enkelttilfeller. Det finnes et mønster i samfunnet vårt, et mønster av makt, sier hun.

En gruppe duer seiler i vinden over torget, luften forflytter seg som menneskene rundt Schyman: forhastet, forbi, den får håret hennes til å skjære sidelengs. Noen stopper opp. Flere kommer til. Snart former noen titall mennesker en halvsirkel foran henne. De er på vei til noe annet, de er mennesker i passasje. De har trillekofferter, sekker, barnevogner og sykler. Og nå står de som saltstøtter foran henne, stivnede og stoiske, med mobiltelefoner i hendene og armene i kors. Lytter de? Noen løfter armene, sikter mot Schyman med telefonkamera, knipser bilder. Men hørte de hva hun sa?

Vi har store problemer i samfunnet vårt med diskriminering ut fra kjønn, etnisitet, seksualitet og funksjonalitet. Det her ikke enkelttilfeller

Gudrun Schyman politiker

– Partiene har kvinneforbund, vet dere det? De har jo ikke mannsforbund. Det er helt opp ned.

Spredt klapping.

PÅ VEI TIL GÖTEBORG. Den siste tiden har FI ligget på mellom 2,5 og tre prosent oppslutning på meningsmålingene. Tallet er lavere enn under EU-valgeti mai, trolig fordi valgoppslutningen er mye høyere ved riksdagsvalg. Schyman vet at partiet trenger langt flere velgere for å nå samme andel stemmer.

PÅ VEI TIL GÖTEBORG. Den siste tiden har FI ligget på mellom 2,5 og tre prosent oppslutning på meningsmålingene. Tallet er lavere enn under EU-valgeti mai, trolig fordi valgoppslutningen er mye høyere ved riksdagsvalg. Schyman vet at partiet trenger langt flere velgere for å nå samme andel stemmer.

MARATON

Minibussen snor seg gjennom Göteborg. Schyman snakker med sjåføren, en av FIs andre talspersoner.

 – Ja, nå skal vi selge bøker. Og foldere. Jeg solgte ganske mange bøker igår, forteller hun.

Hun fisker frem et lommespeil, holder det foran ansiktet, stryker en mørkerød leppestift over munnen.

To homeparties senere stopper hun opp i fem minutter. Finner frem et etui med slanke, mørkebrune sigarillos. Klokken er blitt fem, og hun stiller seg på fortauet. Tar dagens første røyk. Dagens første pause.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.