Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fører arven videre. Faouzi E. Issa driver Libanons eldste vingård, Domaine des Tourelles.

Fører arven videre. Faouzi E. Issa driver Libanons eldste vingård, Domaine des Tourelles.

– Jesus gjorde vann til vin i Libanon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Faouzi Issa lager vin på 1000 meters høyde. Resultatet er friske, kjølige viner.

– Jesus gjorde vann til vin i Libanon, ikke i Lyon. Det er det viktig å huske på, Faouzi E. Issa og ler.

– I tillegg ligger det gamle romerske tempelet tilegnet vinguden Bacchus i Libanon, bare for å understreke at vi har en lang vinhistorie.

Det er ikke alltid like enkelt å lage vin i et land som Libanon – spesielt ikke i 1000 meters høyde. Domaine des Tourelles regnes for å være den første kommersielle vinprodusenten i landet. Den ble startet i 1868 av franskmannen François-Eugène Brun, og familien drev gården helt frem til 2003, da det ikke var noen etterkommere til å videreføre driften.

Slektningene Elie Issa og Nayla Issa var interessert i å kjøpe eiendommen, og i dag er Elies sønn Faouzi Issa vinmaker og sjef.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Bestemt

Faouzi Issa har studert ønologi i Montpellier og har fartstid hos René Rostaing i Nord-Rhône.

– Jeg lærte å jobbe hos Rostaing. Jeg var der i åtte måneder, og fikk gjøre det meste. Etter det jobbet jeg i to år på Château Margaux i Bordeaux som assisterende vinmaker. Jeg digget å jobbe der, men så ringte min far og sa at jeg måtte komme tilbake for å overta hjemme – noe jeg egentlig ikke ville. Så jeg sa at om jeg skulle komme tilbake, måtte han sparke de to vinmakerne han hadde. For da er det kun jeg som bestemmer, sier Issa.

– Det tok ham tre måneder, men da returnerte jeg. I dag er vi det yngste teamet som driver Libanons eldste vingård. Jeg er keiseren av Bekaadalen nå, sier Issa og ler.

Høyt opp

Issa mener bestemt at mye av kvaliteten til Domaine des Tourelles og Bekaadalen generelt kommer av høyden over havet. Her finner vi noen av de høyest beliggende vinmarker på den nordlige halvkule, beliggende på over 1050 meter over havet. Dette gir spesielt kjølige netter, som i sin tur gir livlige, friske viner – selv når det er virkelig varmt.

Nabo. Bekaadalen ligger åtte kilometer fra grensen til Syria. – I 2016 høstet jeg inn og laget vin til lyden av krigen, sier Faouzi E. Issa.

Nabo. Bekaadalen ligger åtte kilometer fra grensen til Syria. – I 2016 høstet jeg inn og laget vin til lyden av krigen, sier Faouzi E. Issa.

Issa er bekymret for utviklingen i Libanon.

– I 2016 høstet jeg inn og laget vin til lyden av krigen. Bom bom, bom bom. Vi i Bekaadalen bor åtte kilometer fra grensen til Syria. Og vi har over én million flyktninger, som for øyeblikket skaper utfordringer for oss.

Selv om bombene ikke er langt unna, klarer energiske Issa å tenke nytt. Mens mesteparten av rødvinene som er laget i landet, er en blanding av flere druer, har Issa våget å satse på spesielt én drue.

– Vi har jo en nydelig gammel cinsault, som vokser på over 70 år gamle vinstokker. Så jeg tenkte: Hvorfor ikke lage en vin basert på bare den druen? Ikke blande den med cabernet sauvignon eller noe annet – som er vanlig i Libanon.

Den tanken har resultert Tourelles beste vin.

Kjølig

Vinene modnes i gamle sementtanker, og i kombinasjon med kjellerarkitekturen – med tykke steinvegger fra 1800-tallet – holdes temperaturene jevnt og lavt underveis i modningen, selv om sommervarmen ute er mellom 35 og 40 grader.

Eiendommen består av 40 hektar vinmark, dyrket etter økologiske prinsipper. Jordsmonnet er jernholdig, med en høy andel av grus og innslag av kalk.

På over tusen meter over havet blir det lave avlinger som – sammen med seleksjon, spontanfermentering og lave svovelnivåer – sørger for konsentrerte og egenartede viner med en overraskende kjølig fruktkarakter.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.