Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Gjør suksess. Dominik Huber med en av sine hvite viner fra Priorat.

Gjør suksess. Dominik Huber med en av sine hvite viner fra Priorat.

Imponerende spanske rødviner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Dominik Huber har kvittet seg med partneren og eikefatene. Det har gjort vinene hans til noen av Spanias aller beste.

– Jeg har vært alene i fem år nå, og jeg trenger ikke å ta hensyn til andres meninger. Det har gjort vinene godt.

Fra begynnelsen av 2000-tallet har Priorats viner beveget seg inn i en ny retning. Tyske Dominik Huber er blant nykommerne som foretrekker elegante og friske viner fra regionen, som siden 1980-tallet har vært mest kjent for sine ekstraherte, alkoholrike og søtladne viner.

– Mine viner skal maksimalt ha 13,5 prosent alkohol, så da høster jeg tidligere, gjerne i slutten av august eller begynnelsen av september. Høy alkohol gjør vinene ubalanserte. Du skjønner, jeg elsker Priorat, men jeg liker ikke Priorats viner.

Huber slo seg sammen med en av vår tids mest innflytelsesrike vinmakere, sørafrikaneren Eden Sadie og dannet Terroir al Limit i 2001. Sadie trakk seg ut i 2012, noe som har ført til at vinene har endret seg – til det bedre.

Puristisk prakt

Cariñena, som tidligere var sett på som en annenrangs drue, forbundet med rustikke viner med dårlig lagringspotensial, har fått en renessanse i Priorat. Dyrkere fra Porrera og Poboleda nord i appellasjonen oppdaget hvilken eleganse og fruktsødme vinene fra gamle cariñenastokker fra costers (ikke terrassevinmarker) kunne få, og det var dette Huber og Sadie søkte etter da de etablerte seg i Priorat. I tillegg til eldgamle vinmarker.

– Det tar rundt ti år å blir kvitt all giften som er blitt sprayet på de gamle markene etter at man har konvertert dem til biodynamisk dyrking, forteller Huber.

Det er nok også en del av årsaken til at vinene oppleves renere og mer komplette nå enn tidligere.

Nye viner. Før var Priorat-regionen kjent for alkoholrike, søte viner. Terroir al Limit er rene og fruktdrevne. 

Nye viner. Før var Priorat-regionen kjent for alkoholrike, søte viner. Terroir al Limit er rene og fruktdrevne. 

Terroir

Det er fruktdrevne og drikkevennlige viner med tydelige referanser til dyrkestedet. Terroir al Limits 25 hektar med vinmarker har en stor variasjon av jordsmonn med alt fra skifer, leire og granitt. Høyden og soleksponering rundt byen Torroja er med på å gi store variasjoner i vinene. Alle er dyrket etter biodynamiske prinsipper, og arbeidet i markene gjøres for hånd. Vinifikasjonen foregår i stor grad med hele klaser, og Huber bruker sementtanker og 1800-litersfat for minst mulig påvirkning av eik.

Før lagde Terroir al Limit gode viner, nå er de mer fullkomne, rene og rasepregede. Prisen i betraktning er Terroir Historic det absolutt beste kjøpet. De ble laget for første gang i 2015, men den årgangen ga noe reduktive viner. Mens nyankomne 2016 er noe så sjeldent som en konsentrert og delikat rødvin fra Spania som mangler sidestykke. Og et absolutt valg om man skal unne seg én flaske rødvin i vår. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.