Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hun styrer et av Bordeaux' mest tradisjonsrike vinslott

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Pauline Vauthier (33) er ellevte generasjon i en av Bordeaux’ viktigste vinfamilier.

Mange slott å holde styr på. Familien Vauthier kjøpte enda et vinslott i 2014. – Det var nesten en selvfølge at vi måtte kjøpe det, men jeg har sagt til pappa at det holder nå, sier Pauline Vauthier.

Mange slott å holde styr på. Familien Vauthier kjøpte enda et vinslott i 2014. – Det var nesten en selvfølge at vi måtte kjøpe det, men jeg har sagt til pappa at det holder nå, sier Pauline Vauthier.

– Da jeg valgte å begynne på jordbruksskolen da jeg var 15 år, sa mamma: «Hva!?». Hun mente at der var det bare «skoletapere» som begynte, sier Pauline Vauthier – ellevte generasjon i en av Bordeaux' viktigste vinfamilier.

– Men det var jo jordbruk jeg interesserte meg for, tenkte jeg, sier Vauthier, som etter skolen dro til Sør-Afrika for å lære engelsk.

– Da jeg kom hjem, sa min far at hvis jeg ikke skulle studere mer, så kunne jeg like godt begynne å jobbe. Da var jeg 21 år.

I dag er Pauline Vauthier (33) sjef for over 150 ansatte i sesongen samt familiens fem slott i Bordeaux – og det er ikke hvilke som helst slott.

Økt kvalitet

– Min far er blitt 68 år og vil ikke snakke om å pensjonere seg ennå, men det er jeg som har ansvaret for vinproduksjonen – og min søster har ansvaret for økonomien.

Det mest kjente og prestisjetunge av slottene er Chateau Ausone, et av de høyest rangerte i hele Bordeaux. Slottet ligger på en høyde i St. Emilion, på ruiner etter romerske bygninger hvor den kjente poeten Ausonius bodde – ruiner som i dag er slottets kjeller.

Vinproduksjon i fire århundrer. Chateau Ausone er et av de høyest rangerte i hele Bordeaux.

Vinproduksjon i fire århundrer. Chateau Ausone er et av de høyest rangerte i hele Bordeaux.

Her har det vært produsert vin i over fire århundrer, og familien Vauthier har eid den syv hektar store eiendommen siden 1700-tallet. Etter at Alain Vauthier, Paulines far, overtok eiendommen, er utbyttet i vinmarken blitt halvert – noe som har gjort at kvaliteten er økt betraktelig.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– Vi har 80 hektar totalt, så det er mye å ta vare på. Jeg liker ikke overmodne og rike viner. Innhøstingstidspunktet er veldig viktig; om du ikke venter for lenge, bevarer du friskheten og finessen i vinene, sier hun.

I tillegg er Vauthier forsiktig med eikebruken, noe som gjør vinene enda mer balanserte enn tidligere.

Norgesfavoritt

Av slottene er det kanskje Chateau Simard som er mest kjent blant nordmenn, da deres vin har vært i Polets hyller en god stund og er et av de virkelig gode kjøpene fra regionen. Eiendommen som har røtter tilbake til 1700-tallet, ble kjøpt av Vauthier-familien rundt 1950.

– Det er en stor eiendom på 40 hektar. Her holder jeg av mye vin fra hvert år, sånn at jeg kan selge moden vin, ikke bare bordeauxviner som trenger tiår i kjelleren før de kan drikkes. Derfor er det slik at når årgang 1996 blir utsolgt på Polet, kommer årgang 2000 i hyllene, sier Vauthier.

Et annet slott familien eier, er Chateau Fonbel, en 16 hektar stor eiendom i St. Emilion som Alain Vauthier kjøpte i 1971. Siden den gang er vinene forvandlet til virkelig gode kjøp.

Et av familiens siste innkjøp er Chateau La Cotte, som ble anskaffet i 2014. Dette er et av de eldste slottene på østsiden i Bordeaux, og her har det vært dyrket druer siden 1500-tallet, forteller Vauthier. Slottet ligger rett ved landsbyen St. Emilion og er en av de nærmeste naboene til Chateau Ausone.

– Da det ble lagt ut for salg, var det nesten er selvfølge at vi måtte kjøpe det. Men jeg har sagt til pappa at det holder nå, sier Vauthier.

Hennes viner er tilgjengelig på Polet via bestillingsutvalget. Eldre årganger og vin fra Chateau Ausone kan man få tak i gjennom spesialbestilling via importøren, mens Chateau Simard står i Polets hyller.

* (Vilkår)

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner