Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
God vin. Sveitseren Christoph Künzli var vinimportør som ble vinbonde i ukjente Boca i Piemonte. Nå lager han regionens beste viner.

God vin. Sveitseren Christoph Künzli var vinimportør som ble vinbonde i ukjente Boca i Piemonte. Nå lager han regionens beste viner.

Nebbiolo med finesse

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Christoph Künzli lager vidunderlig delikate nebbioloer i piemontesiske Boca.

Barolo og Barbaresco fra Piemonte i Nord-Italia kjenner de fleste til, men de piemontesiske vinregionene i nord er for mange relativt ukjente.

Mikroskopiske Boca er den nordligste og høyestliggende appellasjonen i Piemonte, med vinmarker opp mot 500 meter over havet. På 1930-tallet var så mye som 10.000 hektar med vinmark beplantet, men i dag er kun rundt 15 hektar igjen.

Hoveddruen er som flere andre steder i Piemonte, nebbiolo, eller spanna som er det lokale navnet. Iblandet druene vespolina og uva rara. Det unike med vinene fra Boca er deres delikate og florale duft med en balsamisk undertone. I tillegg til en mer lett syrlig og fyldig frukt på smak med lett balanserte tanniner som gir vinene et stort lagringspotensial. Men det er ikke mange vinprodusenter igjen i Boca. Den beste har derimot seks viner på Vinmonopolet. Og det er viner som vil gi de fleste et nytt inntrykk av både Piemonte og nebbiolo.

En smaking av vinene til de forskjellige produsentene i Boca avslører La Pianes kvalitet.

En smaking av vinene til de forskjellige produsentene i Boca avslører La Pianes kvalitet.

Sent, men godt

La Piane ble etablert så sent som i 1998, og attpåtil av to sveitsere, kan det virke rart at Le Piane skal være toneangivende i Boca. Men da vinimportøren Christoph Künzli på 1980-tallet møtte den aldrende vinmakeren Antonio Cerri og fikk smake de eldre vinene hans, ble han rett og slett vinøst forløst.

Künzli hadde flere møter med Cerri og ønsket gjøre en avtale om å kjøpe vinmarkene. Cerri på sin side hadde bestemt seg for å lage vin til siste åndedrag og at når han døde, skulle Boca dø med ham. Han var med andre ord ikke særlig interessert.

Men Cerri fikk slag i 1995, og ble da enig med Künzli og partneren, Alexander Trolf, om å leie ut vinmarken slik at de kunne fortsette under hans oppsyn. Da han to år senere døde, fikk de kjøpe vinmark, utstyr og kjelleren – som inneholdt flasker tilbake til 1947.

Siden da har de vokst fra 0,6 til 6,5 hektar, men Künzli vil ikke bli veldig mye større. Selv om det er noen historiske vinmarker han kunne tenke seg å se beplantet igjen.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Ingen kjellerjobb

– Det er ikke lett å kjøpe vinmark her. Da det er det et 10–20-talls eiere i en enkelt vinmark. Flere har også emigrert og er ekstra vanskelige å finne. Så er det vinmarker myndighetene ikke klarer å fastslå hvem som faktisk eier. Jeg har i flere år hatt kontakt med to brødre som emigrerte til USA, som nekter å selge meg vinmarken sin. De trenger den ikke, de har ingen planer om å lage vin der, men jorden har stor affeksjonsverdi for dem som har flyttet ut.

Vinmarkene til La Piane og Christoph Künzli i Boca i Piemonte er regnet som de beste i området.

Vinmarkene til La Piane og Christoph Künzli i Boca i Piemonte er regnet som de beste i området.

Men ved hjelp av myndighetene forsøker sveitserne å gjøre de historiske vinmarkene tilgjengelige for produksjon igjen, slik at regionen Boca igjen kan blomstre.

– Så liten Boca er i dag, er den en CRU i seg selv. Det som er beplantet, er det beste av det beste, med god beskyttelse og perfekt soleksponering, har Künzli tidligere uttalt.

Jordsmonnet her er rødlig vulkansk porfyr. En steinet jord som både drenerer godt og magasinerer varme. Toppjorden holder lett 10 grader høyere nattetemperatur her enn den leirholdige jorden i Langhe lenger sør. Ideelt for modning av druene, spesielt vespolina og croatina, som trenger mye varme for å modne skikkelig.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.