Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vindrømmen

Tekst
SIN EGEN VINGÅRD. Olek Bondiono stammer fra en gårdbrukerfamilie i Barbaresco. Han bygget om fjøset til vinkjeller og lager biodynamisk vin. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

SIN EGEN VINGÅRD. Olek Bondiono stammer fra en gårdbrukerfamilie i Barbaresco. Han bygget om fjøset til vinkjeller og lager biodynamisk vin. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Olek Bondonio hadde en drøm. En egen vingård.

Fakta: Flott Dolcetto

88 Dolcetto d’Alba 2013
Olek Bondonio, Piemonte, Italia
219,80 kroner

– Min mor er polsk, jeg har heldigvis arvet hennes energi og ikke min italienske fars, sier Olek Bondonio.

– Det er helt avgjørende med en stor dose energi i vinbransjen.

Bondonio vokste opp i Torino, men tilbragte alle barndommens somre på bestefarens vingård i Barbaresco.

– Jeg elsket landsbygda, lyden av traktorer og det rolige livet. Allerede da visste jeg at jeg ville bli vinbonde.

Familien Bondonio har holdt til i Barbaresco i over 200 år, men ingen hadde laget vin før bestefaren begynte å plante druer. Og alt han plantet ble solgt til kooperativet Produttori di Barbaresco.

– Min bestefar kunne ikke lage vin, men han visste hvordan han plantet druer, og plantet druetypene pelaverga og gringolino der de hørte hjemme, og nebbiolo der det passet seg. I dag er dette 70–90 år gamle planter som jeg nyter godt av.

Men det skulle ikke bli bare enkelt å bli vinbonde. Etter endt vinutdannelse, reiste 22 år gamle Olek tilbake til Barbaresco for å søke jobb, men ingen ville ansette ham. Det endte med et år hos Gruaud Larose i Bordeaux.

– Jeg vasket gulvet og tankene, men jeg har aldri lært mer i hele mitt liv. Så gikk turen til Australia, der jeg gjorde flere innhøstinger og lærte enda mer.

 

SPEILBILDET

I 1999 gikk drømmen i oppfyllelse. Bondiono fikk muligheten til å leie familiegården, samtidig som han arvet farens to hektar med vinmark av gårdens totale seks hektar. Gården ble pusset opp, og fjøset ble bygget om til vinkjeller.

– Så begynte jeg å plante der det trengtes. Alle planter nebbiolo overalt. Men jeg planter dolcetto og barbera der de hører hjemme og nebbiolo der de hører hjemme. De passer aldri på samme sted.

2005 var første årgang i hus. Alt var økologisk og biodynamisk dyrket.

– Vinifikasjonen er enkel, vinene er et speilbilde av vinmarken, årgangen og været. Det er sånn det skal være, jeg bruker villgjær og tilsetter ingenting bortsett fra litt svovel.

– Egentlig er jeg vel tradisjonell som bruker basketpress og 60 dagers maserasjonstid. Så får vinene ligge på 2000 liters eikefat i noen år.

I dag lager Olek Bondiono 15.000 flasker, målet er 20.000 om noen år.

– Men jeg er helt alene, så da er vel grensen nådd.

Vinene til Olek Bondiono er av det klokkerene og imponerende slaget, erketypiske og kompromissløse. Kanskje er hans dolcetto og barbera de mest imponerende. Begge fra en gammel vinmark i Alta Villa over Alba som han leier av en eldre dame. Fremtiden er om mulig enda lysere, når Bondiono kan fortelle at 2013 er den beste årgangen han har opplevd.  

 

91 Barbaresco Roncagliette 2011
Olek Bondiono, Piemonte, Italia
454,90 kroner | 8672 | bestilling | Nebbiolo Wines

→ Nøtter og sopp med hint av tørkede kirsebær på duft. Stramme og strukturerte tanniner på smak med en lang og tørr utgang. Trenger mer tid. Drikk fra 2020 til 2028. Passer til lam.

 

90 Barbaresco 2011
Olek Bondiono, Piemonte, Italia
369,90 kroner | 8675 | bestilling | Nebbiolo Wines

→ Duft av tørket frukt, nøtter og marsipan. Konsentrert og moden frukt på smak med tørre og lange tanniner. Halvparten av druene kommer fra 50 år gamle planter i Neive, mens den andre halvparten kommer fra Barbaresco. Drikk fra 2020 til 2026. Passer til lam og sopp.

 

88 Dolcetto d’Alba 2013
Olek Bondonio, Piemonte, Italia
219,80 kroner | 8674 | bestilling | Nebbiolo Wines

→ Ren og pen duft av mørke plommer og kirsebær. Tett og konsentrert på smak med lange, tørre tanniner. Flott dolcetto. Laget av 90 år gamle upodede stokker. Bare 2000 flasker er laget. Drikk nå til 2016. Passer til kremet pasta og lam.

 

87 Langhe Nebbiolo 2012
Olek Bondonio, Piemonte, Italia
259 kroner | 17245 | bestilling | Nebbiolo Wines

→ Dufter av tørkede kirsebær og nøtter med hint av marsipan. Stramme tanniner med en lett, moden og tørr frukt. Drikk nå til 2017. Passer til lam.

 

87 Langhe Rosso Giulietta 2013
Olek Bondiono, Piemonte, Italia
249 kroner | 18754 | bestilling | Nebbiolo Wines

→ Floral og lett kirsebærfrukt med innslag av nøtter. Delikat kjernefrukt på smak med en pen fruktsødme og en mineralsk, lett utgang. Drikk nå til 2018. Passer til svin og and.


Se også:

Tidenes største Amarone-test

Pjoltergeist er et førstevalg til en helaften på privaten.

Unge mennesker i Sør-Korea som får høre de ser sure ut, nøler ikke med å operere munnvikene.

Les mer om mat og vin på Smak
Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.