Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Et navn å følge for alle burgundelskere

Tekst
Erfaren. Pascal Clément startet for seg selv etter å ha jobbet for flere prominente vinmakere i hjemregionen Burgund. Foto: Sune Eriksen

Erfaren. Pascal Clément startet for seg selv etter å ha jobbet for flere prominente vinmakere i hjemregionen Burgund. Foto: Sune Eriksen

Pascal Clément i Burgund har laget egne viner i bare to år. Allerede nå imponerer vinene hans.

Det er ikke ofte man kommer over en produsent som lager så imponerende viner allerede to år etter oppstarten. Pascal Clément (44) startet sitt lille foretak i en kjeller fra 1850 i Burgund-landsbyen Savigny-lès-Beaune i 2012, men erfaringen er lenger enn som så. Han jobbet blant annet fire år hos en av Burgunds mest legendariske vinprodusenter, Jean-François Coche-Dury.

– Det er høydepunktet på cv-en min. Der fikk jeg uvurderlig lærdom i tillegg til en fjær i hatten. Coche-Durys besteforeldre var fortsatt der da jeg jobbet der. Dem lærte jeg utrolig mye av, forteller Clément.

 

Attpåklatt

Pascal Clément vokste opp i en vinmakerfamilie i Beaune, hovedsetet i Burgund. Familien eide vinmarker både i Beaune, der faren kom fra, og Pommard, som var morens hjemsted.

– Jeg har to eldre brødre, som er rundt 20 år eldre enn meg. Vi hadde ingen felles forståelse for hvordan man lager vin. Derfor er familiens marker solgt nå. 

Han kjøper alle druene, da han ikke har råd til å kjøpe noen vinmark. I stedet leier han et halvt hektar i Savigny-lès-Beaune som han selv jobber i. Men etter å ha bodd hele livet i Burgund, har Clément gode kontakter.

– Det er vanskelig å finne gode druer når en ikke har mye penger. Derfor kjenner jeg godt alle jeg kjøper fra. Det gir trygghet.

– Jeg kjøper stort sett druer som er dyrket etter biodynamiske prinsipper, men jeg syns det er tull å sertifisere vinene. Det koster så mye penger at jeg måtte ha lagt to euro på innkjøpsprisen per flaske. Det synes jeg er latterlig.

Hvem han kjøper av, blir bevoktet som en statshemmelighet.

– Det vil jeg ha for meg selv. Det eneste som betyr noe for meg, er at druene lager gode viner og at flaskene er tomme. Det betyr at folk liker vinen.

 

Dannelsesreise

Clément fant ut det var på tide å starte for seg selv etter å ha jobbet for Coche-Dury og Chanson i en årrekke. Men først bar turen til New Zealand og verdens sørligste vinområde, Central Otago. Han ville se hvordan andre laget vin av pinot noir og chardonnay. Etterpå startet han for seg selv. Hans første årgang under egen etikett var 2012.

– Et fantastisk og vanskelig år på samme tid. Det er vanskelig å starte med en av de minste årgangene noensinne.

2013 skapte helt andre utfordringer:

– Det er en årgang med veldig mye melkesyre i vinene. Derfor endte jeg med å stoppe den malolaktiske gjæringen i mine hvite viner. Det er ikke vanlig i Burgund, men jeg vil ha ryggrad og syre i vinene mine, og det var det lite av i 2013.

19 forskjellige appellasjoner har Pascal Clément på repertoaret, fra Rully i Sør-Burgund til Chambolle og Gevrey i nord. Tre av vinene hans ble lansert for en uke siden i Polets bestillingsliste, flere kommer i mai.

Cléments viner er sjeldent rene og ferske i frukten, med et klart terroirpreg og pen eikebruk. I tillegg er prisene særdeles sympatiske til Burgund å være. Pascal Clément er et navn å følge med på for alle Burgund-elskere, for her kan store ting skje.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Se også:
Ondt blod i vest. Det har vært en tøff vinter i Bergen.

Gryteguide: Grefsenkollen, Oslo.

Vin: Pascal Clement.

Tegneserie: «Lunch» + de 4 sist publiserte stripene.

Les mer fra Magasinet her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.