Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Brobygger i Portugal

Tekst
Alvaro Castro og hans datter Maria lager noen av Portugals beste rødviner. Foto:

Alvaro Castro og hans datter Maria lager noen av Portugals beste rødviner. Foto:

Alvaro Castro har fått noen av Dourodalens dyktigste vinmakere til å etablere seg hjemme i Dão. Nå kan regionen endelig få ryktet den fortjener.

– Alkohol er som salt i maten. Man må ikke ha for mye, sier Alvaro Castro.

Castros tydelige stempel er balanserte viner med en uttrykksfull og finkalibrert druekarakter.

– Jeg hater alkoholrike viner. Når vinene er unge og fruktige, merker jeg ikke høy alkohol så godt. Men når vinene blir eldre, er det en helt annen sak.

Nøkkelen til lav alkohol og finesse ligger i en lang vekstsesong hvor den siste modningen av druene skjer under moderate temperaturer.

– Vi trenger minimum to måneder fra druene skifter farge til innhøsting.

Castro eksperimenterer også med høyere avlinger for å få ned alkoholen i vinene.

Å holde tritt med arsenalet av etiketter fra eiendommene Quinta da Pellada, Quinta do Saes og Outeiro, er mildt sagt utfordrende. Noen av Alvaro Castros viner er samarbeid med andre produsenter, andre er «special projects», som Castro kaller det. Datteren Maria begynte å arbeide sammen med sin faren i 2000 og er nå sterkt involvert i produksjonen.

 

Storheter

Castro, som er utdannet sivilingeniør, har nylig bistått firerbanden Niepoort, Moreira, Olazabal og Borges til å finne seg til rette i naboregionen i sør.

– Jeg elsker denne regionen, men vi trenger nye impulser, og jeg er sikker på at dette vil styrke oss som kvalitetsregion, sier Castro.

 Han arvet eiendommen Quinta Da Pellada i 1980 og har vært kvalitetsbæreren i en region som gjennom statlig kooperativdrift (1932–1979) hadde lagt om til en storstilt og lite kvalitetsdreven masseproduksjon. Med flere store, anerkjente produsenter på banen får han nå drahjelp til å vise hva som bor i den granittholdige jordskorpen i Dão. 

 

Endrer plantenes form

Nå investerer Castro mer i vinmarkene enn noen gang. Han har forandret plantenes oppbinding (fra Cordon du Royat til Guyot) i de fleste av sine 65 beplantede hektar. Han planter også stadig mer av den strevsomme druetypen baga, som på 70-tallet utgjorde nær 50 prosent av beplantningene i Dão, men er blitt røsket opp til fordel for touriga nacional og mange av de samme druetypene man finner i Douro.

– Vår baga er mer elegant enn de rustikke vinene fra naboregionen Bairrada, og druen trenger en tanke mer alkohol på grunn av sitt høye innhold av tanniner, minst 13,5 prosent, forklarer Castro. 

Han har en naturlig tilnærming, men er på ingen måte fastlåst i en filosofi om hvordan vinene blir til.

– Det handler om å bruke mindre tilsetninger i vinmarken og i kjelleren, men alltid med sunn fornuft. Man må jo bruke litt svovel hvis man ikke vil lage eddik, forklarer Castro.

Under innhøstingen i 2014 sto han overfor en av sine største utfordringer på mange år. Enorme regnbyger ispedd hagl slo innover de grønnkledde åsene i det sentrale nordlige Portugal.

– Vi måtte bruke innkjøpt gjær for å kunne produsere fornuftig vin og måtte plukke med maskin for å kunne gjennomføre innhøstingen fort, sier Castro, som likevel virker lettet over resultatet.

– Maskinen var så bra at jeg vurderer å bruke den mer.

– Det er ofte bedre å høste på en dag når druene er modne og ikke bruke 15 dager, forteller Castro.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Se også:
Bøker: Lyspæren, flyet og telefonens oppfinnere er på alles lepper. Men hvem kom egentlig på p-pillen?

Medier: Se verdens mest kjente bilder – i hendene på fotografene som tok dem.

Restauranter: Nydelig sushi, men ikke i nærheten av nettsidens løfter.

Les med fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.