Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Zen – og kunsten å grille en vaktel

Tekst

En kveld på Nodees uteservering kan være hyggelig, det. Men pass opp for småfuglene.

Scenen på Oslos mest sommerlige vestkant var i ferd med å skifte totalt, fra turister fra Oslos nabofylker som avsluttet et besøk i Frognerparken med kaffe og røyk, til de lokale frognerfolkene med biceps, tennisskjorter og fett i håret. På bordene ble askebegre byttet ut med fat fylt med sashimi.

– Dette er jo sosiologisk interessant, sa Salt om sceneskiftet.

Nodee har ry på seg for å være et slags tilholdssted for fiffen, og noen mener den har en av byens beste sushibarer. Med sommeren på plass i Oslo, er det også mulig å bestille fra hele den omfattende menyen ute på terrassen. Sommerstille som det var, bestemte Salt og Pepper seg for å prøve Zen-menyen, en seksretters delemeny til 750 kroner per pers. Og noe å drikke til.

– Riesling pleier å være bra, sa kelneren i en nokså kort anbefaling.

Da så.

Røyk og hummer
Nodee sneier innom de fleste hjørnene av Østen i sin meny, fra Japan via Malaysia og Thailand til Kina og Korea. Det er innsmigrende mat som nordmenn elsker å like, men sin fine blanding av pikant skarphet og fyldig sødme. Med rå reker fra Island, russisk kamtsjatkakrabbe og gris fra Spania er den internasjonale profilen korrekt nok til å omtales som crossover. Eller fusion.

– Denne rå reken med agurk smakte ikke mye. Dette var en litt tam start, sa Salt og lette febrilsk etter rekesmaken mellom biter av mango og jordbær i agurksalaten. Sjanseløst.

I Nodees «pink new style samshimi» (menyens skrivefeil) var alle bitene av havabbor, tunfisk og hamachi, samt kamskjell, dynket i den samme dressingen som visstnok inneholdt foie gras. Det var på det jevne.

Det så ut som et kulinarisk stjernenummer da kelnerne kom med glassklokker som balanserte på brettet. Da klokkene ble fjernet bredte det seg en fin duft av røyk over bordet, og på asjetten lå pene små biter av hummer og kongekrabbe, litt sotete i kanten.

– Dette smakte bare røyk for meg, sa Salt.

Pepper syntes kongekrabben taklet furuskogens aroma greit, men hummeren var sjanseløs. Sausen av miso og yuzu komplementerte røyksmaken, og fremhevet den.

– Dette er litt sløsing med gode råvarer, sa Pepper.

Fuglene
Det var deilig og varmt, godt hjulpet av en touch varmelampe, da Salt kjente de første dråpene i hodet. Straks gled det elektriske taket ut over terrassen og skjermet gjestene fra den lumske norske sommeren. På Nodee er det ingen risiko for å bli sittende i regnet. Det var høydepunktet i en ellers litt vimsete og upersonlig service.

Mellomretten var mer klassisk sushi, med unntak av den som var av wagyu-kjøtt med grillet foie gras og trøffelpesto på toppen.

– Dette var det klart beste i menyen så langt, sa Salt.

Småfugler lider ofte en trist skjebne, men den som kom på tallerkenen på Nodee var i særklasse dårlig behandlet. Vaktel er en strålende råvare, men Nodees versjon var grillet til den var tørr og uinteressant. Den ble servert med svinekjake for sikkerhets skyld, og den spanske iberico-grisen var rettens stjerne, sammen med et imponerende utvalg av asiatisk sopp.

Til hovedrett, høyst ordinær crispy duck, og til dessert noe så midt i veien som en sjokoladefondant.

– Dette var ikke helt det jeg hadde håpet på, sa Salt.

750 kroner for menyen er en nokså stiv pris. Riktig nok har Nodee piffet den opp med eksklusive råvarer, men som oftest var råvarene blitt uinteressante og overprosessert i kjøkkenet.

– Det holder ikke med jålecuisine i menyen, hvis ikke kokkene leverer, sa Salt.

2700 kroner blir derfor for dyrt for et måltid. Rieslingen var priset til 3,5 ganger det den koster på polet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner