Turbulensen i internasjonale finansmarkeder har gått kraftig ut over verdiene av Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet.

Ifølge kvartalsrapporten som fondet la frem fredag var verdien av fondet 3.111 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal. Ifølge Norges Banks Investment Management er verdien av fondet i dag på 2.978 milliarder kroner. Det betyr at verdien har falt med 133 milliarder kroner siden andre kvartal ble avsluttet 30. juni i år.

Voste med ni milliarder
Fondet vokste med ni milliarder kroner i andre kvartal. Det ble tilført 53 milliarder kroner fra staten, mens en sterkere kronekurs reduserte verdien med 48 milliarder kroner. Avkastningen var på fire milliarder kroner.

Fondet er imidlertid investert i internasjonal eiendeler og markedsverdien målt i norske kroner har derfor ingenting å si for fondets internasjonale kjøpekraft. Det er først når oljekronene en gang i fremtiden skal veksles tilbake til norske kroner at markedsverdien i vår hjemlige valuta spiller en rolle.

Ved utgangen av kvartalet var 60,5 prosent av verdiene i fondet investert i aksjer, mens 39,4 prosent var investert i rentepapirer og 0,1 prosent i eiendom.

Mager avkastning
I andre kvartal tjente fondet fire milliarder kroner, ifølge kvartalsrapporten som Norges Bank Investment Management la frem fredag. Norges Bank forvalter fondet på oppdrag fra Finansdepartementet.

Den samlede avkastningen var på 0,3 prosent i kvartalet. Verdien av aksjeinvesteringene falt med 0,7 prosent, mens verdien av renteinvesteringene steg med 1,8 prosent.

Avkastningen er målt i internasjonal valuta.

Fondet hadde til sammenligning en avkastning på på 2,1 prosent i årets første kvartal, tilsvarende 59 milliarder kroner.

Lavere risikovilje
- Tegn til svakere økonomisk vekst i USA og Europa, og bekymringer rundt ringvirkningene av den europeiske statsgjeldkrisen, reduserte risikoviljen i markedene i kvartalet, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad i en pressemelding fra Norges Bank fredag.

- Samtidig økte etterspørselen etter statsobligasjoner, fra land som Tyskland, Storbritannia, Frankrike og USA, sier Slyngstad.

Samlet var resultatet 0,1 prosentpoeng lavere enn avkastningen på fondets referanseportefølje.

Tapte på bank-aksjer
Seks av fondets ti aksjesektorer falt i verdi i andre kvartal, mens fire steg. Fondets største nominelle verdifall i et enkeltselskap var i banken HSBC. Deretter fulgte JPMorgan Chase, USAs nest største bank, og danske Vestas Wind Systems, verdens største vindmølleprodusent. Enkeltinvesteringen med høyest nominell avkastning var det sveitsiske matvareselskapet Nestlé, fulgt av legemiddelprodusentene Sanofi og Roche.

Samtlige av fondets obligasjonssektorer steg i verdi i andre kvartal. Statsobligasjoner, som var den største sektoren med 43 prosent av fondets renteinvesteringer, fikk en avkastning på 2 prosent.

Verdien av fondets investeringer i amerikanske statsobligasjoner var på 175 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet. Dette er fondets desidert største enkeltinvestering.

Les også:

<b>Oljefondet tjente 59 milliarder</b>

<b>Oljefondet under 3.000 milliarder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.