- Vi vil gjerne så snart som mulig innlede en dialog med Hellas om å finne en løsning. Hvis vi finner en løsning, må vi gå til innbyggerne og organisere en folkeavstemning sier Makedonias statsminister Nikola Gruevski i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

Hellas har ikke villet akseptere at nabolandet tok navnet Makedonia etter løsrivelsen fra det tidligere Jugoslavia i 1991. Årsaken er at Makedonia også er navnet på Hellas' nordligste fylke, der blant annet Hellas' nest største by, Thessaloniki, ligger.

Makedonias offisielle navn i internasjonale sammenhenger er derfor Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, med forkortelsen FYROM.

Hellas har også lenge anklaget Makedonia for å stjele gresk historie og symboler for å styrke den nasjonale identiteten i et hovedsakelig slavisk land.

Makedonias største flyplass er oppkalt etter Aleksander den store, og landet har også et solsymbol i flagget, som er inspirert av Verginasolen, et symbol fra antikk kultur som forbindes med faren til Aleksander den store. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.