- Uken er spekket med viktige nøkkeltall og begivenheter. Aller mest spenning knytter det seg nok til rentemøtet i ESB på torsdag, der en majoritet (inkludert oss) venter at refirenten kuttes til 0,1 prosent, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets morgenrapport.

Allerede mandag ble det kjent at både aktiviteten og gjeldsveksten i landet faller. Sesongjustert norsk PMI falt til 49,8 poeng i mai 2014, mens forrige måneds tall ble revidert fra 51,2 til 51,1 poeng, ifølge TDN Finans.

Statistikk fra SSB viste at landets årlige gjeldsvekst i utgangen av april var på 5,6 prosent - ned fra 5,7 prosent måneden før.

Senere i uken er det knyttet stor spenning til disse tallene:

  • Antall arbeidsledige registrert ved NAV-kontorene i mai vil vise om nedgangen i april var et påskerelatert og dermed midlertidig fenomen tirsdag.
  • Fasit for boligprisutviklingen i mai publiseres på onsdag.
  • Onsdag kommer også ISM-indeksen fra tjenestesektoren i USA, samt Feds rapport som oppsummerer bedriftenes inntrykk av nåsituasjonen.
  • Torsdag vil Statistisk sentralbyrå publisere oppdaterte prognoser for norsk økonomi.
  • I sentralbanken er forberedelsene til rentemøtet og Pengepolitisk Rapport den 19. juni i full gang. Fredag får vi kjennskap til en viktig del av beslutningsgrunnlaget: Norges Banks regionale nettverk, en undersøkelse blant norske bedrifter, melder DNB Markets.
  • Fredag kommer amerikanske tall for sysselsettingen i landet.

Høy sysselsetting

Fredagens amerikanske arbeidsmarkedstall ventes å vise en solid sysselsettingsvekst, om enn ikke like sterk som i april, mener Haugland.

- Arbeidsmarkedet har vært i bedring over en lengre periode og apriltallene var langt bedre enn ventet. Fredag ventes fortsatt bedring med rundt 200.000 nye sysselsatte. Det er fortsatt er slakk i arbeidsmarkedet, men denne vil reduseres, legger valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.

Store forventninger

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener torsdagens ECB-møte blir ukens høydepunkt.

- Normalt ville vi sagt at ukens sysselsettingsrapport fra USA er ukas begivenhet. Men nå har ECB bygd opp så store forventninger om kraftfulle tiltak at ECB-møtet på torsdag er den potensielt største driveren for rente- og valutamarkedet denne uka, fastslår han i morgenrapporten mandag.

- Hvorfor er det så stor spenning knyttet til torsdagens rentemøte?

- Sentralbanksjefen sa etter forrige rentemøte i begynnelsen av mai at medlemmene i ECB-styret var komfortable med å kutte rentene på dette rentemøtet. Slik har han selv bidratt til å øke forventingene at dette kan skje.Bakteppet er at inflasjonen i eurosonen har vært lav over en lengre periode og at veksten tar seg veldig sakte opp igjen, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til DN.

Spår boligprisvekst

Tall fra Garanti eiendomsmegling og OBOS indikerer at boligprisene stadig er på vei opp, men Bruce mener prisstigningen har mindre betydning for Norges Bank.

- Viktigst for renteprognosen i juni blir derfor regionalt nettverk og mai-registret ledighet. Vi tror nettverket viser vekst på om lag 0,4 prosent. Videre tror vi at registrert ledighet øker noe sesongjustert etter flat utvikling så langt i år. I så fall i tråd med Norges Banks bilde, skriver han i morgenrapporten.

Heller ikke Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror sentralbanken vil la seg påvirke av boligprisene.

- Vi tror det skal svært mye til for at Norges Bank vil signalisere en tidligere renteheving, fastslår han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.