- Den største overraskelsen har vært hvor raskt og kraftig oljeprisen falt. Dette har forandret risikobildet i Norge, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB Norge.

Hun og resten av makropanelet er samlet for siste gang i 2014. På Tjuvholmen i Oslo ser de tilbake på året som gikk.  Det første spørsmålet handler om hva i norsk økonomi som overrasket mest.

- Den soleklare vinneren er det ekstreme oljeprisfallet, fastslår sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets.

Siden sommeren har oljeprisen falt med rundt 40 prosent.

- Usikkerheten om ringvirkningene på arbeidsmarkedet, lønnsvekst og vekst i verdiskaping har steget markant. Svaret får vi først til neste år, sier Blomgren.

Dette er makropanelet: Se faktaboks nederst i saken!

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

«Tatt på sengen»

Det er riktignok ikke tvil om at oljeprisfallet har med seg svakere vekstutsikter for norsk økonomi, understreker seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- Norges Bank har kuttet renten og ligger an til å kutte renten videre til et rekordlavt nivå neste år. Det påfølgende skrellet i verdien på den norske kronen på tampen av året ble dermed også blant årets overraskelser, sier hun.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand trekker frem den  dramatiske kronesvekkelsen.

- Det skyldes riktignok internasjonale forhold som oljeprisfallet, som jeg også ble tatt på sengen på med tanke på hvor brått og kjapt det kom, sier han.

Ettersom kronen svekket seg i forkant av sentralbankens rentemøte i desember, hadde han heller ikke ventet at den skulle kutte renten.

- I ettertid tror jeg det også var unødvendig sett i lys av kronen, sier Chen.

Valutakurser og -kalkulator finner du her

«Bedre enn ventet»

Økonomene må samtidig erkjenne at året likevel ble litt bedre enn de hadde spådd på forhånd.

- I desember 2013 anslo jeg en vekst i bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge på 1,5 prosent. Fasit nå ser ut til å bli rundt 2,25 prosent eller litt høyere, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmseni hedgefondet Nordkinn Asset Management.

Også Haugland peker på at utviklingen ble sterkere enn prognosene til DNB Markets.

- For ett år siden anslo vi at fastlandsøkonomien skulle vokse med 2 prosent i 2014 og at ledigheten skulle stige litt. Det har gått litt bedre enn ventet, fastslår Haugland.

Blomgren viser i den sammenheng til oppturen for ikke-oljerelaterte eksportbedrifter.

- Eksporten ventes å stige med nærmere 2,6 prosent i 2014 mot 1,0 prosent i 2013, sier hun.

Gradvis støtte

En noe pessimistisk prognose for norsk økonomi fikk riktignok gradvis støtte i data mot slutten av året, påpeker Wilhelmsen.

- Etterspørselen fra Fastlands-Norge avtok i andre halvår. Fallet i oljeprisen har overgått selv de mest pessimistiske prognosene, hvilket bidro til at jeg – tross sterkere bnp-vekst enn ventet - likevel traff ganske bra med min prognose om en gjennomsnittlig kronekurs på 8,30 mot euro i 2014, sier han.

Syed tilføyer at han i år også ble positivt overrasket over regjeringens statsbudsjett for 2015.

- Her er søkelyset satt på det den helt korrekt kaller «sløsing» i offentlig sektor. Jeg ber til høyere makter om at det gjøres noe med denne sløsingen, sier han.

Les mer om makropanelets syn på de økonomiske utsiktene 1. juledag: Slik blir norsk økonomi i 2015

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.