Fra februar til mai økte samtidig antall sysselsatte med 19.000 personer, ifølge Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) som Statistisk sentralbyrå la frem onsdag.

Veksten overrasker sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.  

- Pussig

- Det er pussig, sier Dørum til DN.

Den høye sysselsettingen rimer ikke med den øvige økonomiske veksten i landet, mener han.

- Vi har en økonomi som vokser med et par prosent og en sysselsetting som vokser 1,5 prosent. Med en normal produktivitetsvekst skulle vi hatt en BNP-vekst i Norge tilsvarende tre prosent. Vi er ikke veldig i tvil om at norsk økonomi vokser et eller annet sted i området rundt to prosent, sier Dørum.

Til tross for at sjeføkonomen har flere mulige forklaringer på hvorfor det er slik, får han likevel ikke tendensen til å stemme.

- Dette er jeg sikker på at de klør seg i hodet av hos SSB også.

Mulige faktorer

Dørum mener disse underliggende faktorene kan ha ført til utslag i sysselsettingsstatistikken:

  • Produktivitetsveksten er dårlig
  • Flere jobber deltid
  • Importert arbeidskraft fanges ikke opp
  • Statistikken er feil

- Det er litt sånn «puzzling» dette her. Hvis vi bruker arbeidskraftsundersøkelsen til å si noe om deltidssysselsatte, ser vi at det har blitt færre og ikke flere det siste året. Det tyder på at det er heltidsjobber som kommer. Hvis den økonomiske veksten er svak og jobbveksten er sterk, da må produktivitetsveksten være dårlig, sier han og peker på at gjennomsnittlig arbeidstid har økt fra 34 timer per uke til 34,4 timer.

LES OGSÅ: - Helt uaktuelt å snakke om rentekutt nå

Industriproduksjonen fortsetter å øke

Lav produktivitet

En annen mulig forklaring da, er at jobbveksten kommer i næringer som er lavproduktive.

- Varehandel er en lavtlønnsbransje med lavere produktivitet. Men ettersom antallet jobber der går ned, er det heller ikke her forklaringen ligger. Og færre jobber innen detaljhandelen matcher den noe lavere detaljomsetningen, sier Dørum.

- Hvor tror du forklaringen kan ligge da?

- Det kan hende at arbeidskraftsundersøkelsen ikke fanger godt nok opp det som reelt sett skjer i arbeidsmarkedet. Hvis du får mer innvandret arbeidskraft, så vil færre av dem fanges opp av en slik undersøkelse fordi færre av dem kanskje har fast sted å bo eller et registernummer.

Dette er likevel ingen god forklaring, mener sjeføkonomen.

- Fordi brorparten av innvandrerne har lavere utdanningsnivå og typisk vil dra ned den gjennomsnittlige arbeidsproduktiviteten, så skulle dette i stedet dra i motsatt retning.

Feil statistikk

Statistikken kan også være dårlig - eller rett og slett feil, fastslår Dørum som en annen mulig forklaring.

- Det er en utvalgsundersøkelse, så her er det mye usikkerhet. Vi har brent oss tidligere på å ta tallene for litt for god fisk. Her vil det kunne komme revisjoner i tallene. Særlig når vi går ned på detaljnivå er tallene usikre, mener han.

- Kommer vi noen gang til å få svaret på dette?

- Fasiten er per definisjon nasjonalregnskapstallene. Det er tallene hvor SSB vurderer all primærstatistikk, og vurderer denne opp mot hvordan norsk økonomi ser ut for øvrig.

LES OGSÅ: Dollar fortsatt på høyt nivå

Har bare timer på å betale milliarder(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.