I Statoils årlige rapport «Energy Perspectives», som ble publisert fredag formiddag, tar selskapet for seg ulike fremtidsscenarioer for langsiktig utvikling i verdensøkonomien og energimarkedene fra 2011 frem til 2040.

Her ser Statoil økt global etterspørsel etter naturgass i alle tre scenarioene:

  • 44 prosent i etterspørselen etter primærenergi i Referensescenariet, der allerede besluttet energi- og klimapolitikk, i tillegg til ambisjoner og mål, og våre prognoser for sannsynlig utvikling med tanke på politiske tiltak, danner grunnlaget for modelleringen.
  • 4 prosent Lavkarbonscenariet, der mer omfattende energi- og klimaintensiver anvendes for å gi en raskere økning i energieffektivitet, grønn vekst og teknologiutvikling.
  • 26 prosent i Handlingslammelse-scenariet, der proteksjonisme og geopolitisk rivalisering fører til lavere vekst, en mindre grønn energimiks og lavere energieffektivitet.

- Den globale, økonomomiske utviklingen vil fortsatt drive etterspørselen etter energi fremover. Samtidig vil økt energieffektivitet, endringer i drivstoffmiksen og en økonomisk struktur i endring føre til en nedgang i OECD-landenes etterspørsel etter energi fra og med nå og frem til 2040, forklarer sjeføkonom Eirik Værnes i Statoil.

Investeringsbehov

Veksten i scenariene kommer hovedsakelig fra land utenfor OECD, som resultat av fortsatt økonomisk vekst, urbanisering og bedre levestandard.

- Ingen vet hvordan verden vil se ut i 2040, men vi må forsøke å gjøre oss opp en oppfatning, sier Wærnes.

Han mener analysen bekrefter resultatene som IEA har presentert om at idet innenfor et bærekraftig energisystem fortsatt vil være stort behov for olje og gass i energimiksen i de nærmeste tiårene.

– Gitt en modning av de eksisterende olje- og gassfeltene i verden, innebærer alle de tre scenariene store investeringer for å erstatte dagens produksjon. Selv en sterk vekst i fornybar energi vil ikke være tilstrekkelig til å erstatte den naturlige nedgangen fra produserende felt og dekke den globale energietterspørselen, sier han.

Utslippene øker

De globale CO2-utslippene ventes å øke i Referanse-scenariet, til tross for forventninger om gradvis strengere effektivitetsstandarder og regional klimapolitikk, fastslås det i rapporten.

I Lavkarbon-scenariet fører økt energieffektivitet, vekst i fornybar energi, overgangen fra kull til gass og karbonfangst og –lagring til at CO2-utslippene går vesentlig ned, med 20-25 % i 2040.


− Utviklingen vi nå ser i USA kan tjene som et eksempel på at økt tilgang på et fossilt brensel, gass, kan redusere etterspørselen etter et annet fossilt brensel, kull, noe som vil ha svært positiv påvirkning på karbonutslippene, sier Wærness.

- Tegner fordelaktig bilde

Janne Stene, leder av avdeling for renere energi i Bellona, mener Statoil hovedsakelig har til hensikt å fremme egeninteresse gjennom arbeidet med analysen.

- Vi skal huske på en ting, og det er at Statoil ønsker å tegne et bilde som viser positive framtidsutsikter for det de selv produserer. Mange analyser viser at det er behov for gass og kull, men på litt lengre sikt vil man ikke kunne bruke kull og gass til energiproduksjon uten karbonfangst og lagring (CCS). Når CCS tas i bruk vil kullkraftverkene være like rene som gasskraftverkene  sier hun til DN.

I motsetning til Statoil, mener hun det er fullt mulig å møte en økende energietterspørsel med fornybare alternativer på lang sikt. Og Kina vil være en viktig drivkraft fremover.

- At vi trenger fossilt brensel på mellomlang sikt er riktig. Men det er en forutsetning at vi har fått på plass karbonfangst og lagring. IEA har anslått at det må være på plass innen 2035 skal vi greie å nå 2 gradersmålet. Til tross for at landet fremdeles har høy investering i kull, satses det stort på fornybar energi. Vi ser en rivende utvikling som jeg tror vil akselerere. I tillegg har byråer som IEA hittil bommet med sine prognoser og undervurdert hvor fort utviklingen går.

 

LES OGSÅ: KrF vil ha Utsira-kompensasjon

Tjener 100 millioner på hotellsalg

Asia i dag: - Dette er alvorlig

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.