Norges Bank varslet senest i november at styringsrenten mest sannsynlig vil settes opp fra 0,25 prosent til 0,5 prosent i desember. Rentebeslutningen legges frem torsdag om to uker.

Fredag sendte sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank ut en rapport der han skriver det er betydelig usikkerhet knyttet til om Norges Bank faktisk kommer til å heve renten i desember, sett i lys av den nye omikronvarianten.

– Usikkerhet er en sentralbankers største fiende. Det er enkelt å lage prognoser. Å faktisk endre et standpunkt krever full tro på at økonomien ikke vil se vesentlig annerledes ut bare noen måneder senere, skriver han.

– Umusikalsk

Til DN sier Martinsen at de neste ukene vil være helt avgjørende.

­– Hadde rentemøtet vært for en uke siden, er jeg trygg på at de hadde hevet med 0,25 prosentpoeng. Nå ser vi det som 50/50 for at de hever eller utsetter. Mye av dette skyldes at vi tror smittesituasjonen forverres over de neste ukene og strengere restriksjoner kan komme, sier han.

Etter at det er blitt påvist omikronsmitte etter et julebord i Oslo, innførte regjeringen flere regionale tiltak i Oslo-områder, skjerpede innreisetiltak og nasjonale anbefaler.

– Da føles det mer umusikalsk for Norges Bank å heve renten. Til tross for at vi har lært at pengepolitikken ikke løser alle problemer med en nedstengning eller helseutfordringene. Men jeg tror ikke sentralbanken er komfortabel med å stramme inn i en situasjon hvor myndighetene potensielt påfører samfunnet lavere aktivitet, sier Martinsen.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken er uenig i Martinsens vurderinger, og peker på arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten i Norge falt til 2,1 prosent i november, i tråd med forventningene.

– Dette utfallet var under Norges Banks anslag på 2,4 prosent, og avviket er betydelig. Til tross for økt usikkerhet med hensyn til omikronvarianten, opprettholder vi vårt syn på at Norges Bank vil gå videre med sin planlagte renteheving på sitt kommende møte i desember, skriver han i sin makrorapport.

Nytt rentemøte etter nyttår

Sjeføkonomen mener situasjonen ville vært en annen dersom det hadde vært en forverring av deltaviruset, og at sannsynligheten for renteheving da ville vært mye større.

– Det nye nå, er at vi ikke kjenner til konsekvensene av omikron. Da føles det nok tryggere å være føre var, sier Martinsen.

Han viser også til at Norges Bank har et nytt rentemøte i januar, og at sentralbanken derfor kan vente og se an hvordan situasjonen utvikler seg – og heller heve renten etter nyttår.

SSB tror på renteheving

Tidligere fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem nye anslag for norsk økonomi.

SSB venter at økonomien vil vokse, men at det vil foregå i et betydelig lavere tempo enn i de siste månedene. Likevel tror SSB at Norges Bank vil heve renten i desember og ytterligere tre ganger neste år.

– Omikron er dessuten en påminnelse om at det plutselig kan oppstå nye mutasjoner som kan snu situasjonen til å bli mer alvorlig igjen. Det er fortsatt mer sannsynlig at det går verre enn at det går bedre enn det prognosene våre viser, sier forsker Thomas von Brasch, i en pressemelding.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at rentebeslutningen legges frem i neste uke. Det riktige er at rentebeslutningen legges frem torsdag 16. desember. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.