Den norske kronen styrket seg på bred basis torsdag ettermiddag, etter at Norges Bank kunngjorde sin rentebeslutning. Sentralbanken holdt styringsrenten uendret på 0,5 prosent men signaliserte at den vil heve renten i september.

Kronen ble styrket mot flere valutaer. Euroen ble rundt seks øre billigere. Dollaren har det siste døgnet blitt rundt ti øre dyrere. En dollar koster nå 8,09 kroner, mens en euro handles til 9,42 kroner. Også mot den svenske kronen er den norske kronen styrket. 100 svenske kroner koster nå 91,32 norske kroner, mot 92,15 norske kroner torsdag morgen.

Følg valutakursene med DN investor.

Mener markedet ikke tror på sentralbanken

Seniorøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener Norges Banks renteprognose var i tråd med forventningene, men at det var noe høyere enn markedet hadde sett for seg.

– Derfor fikk vi også noe sterkere krone og oppgang i de korte rentene. Markedsreaksjonen må likevel karakteriseres som begrenset, og prisingen i markedet tilsier at markedet ikke helt kjøper Norges Banks budskap, skriver han i en rapport fredag med tittelen «Markedet tror ikke på Norges Bank».

Seniorøkonomen mener at markedet ikke tror på at renten vil bli hevet på lik linje med det rentebanen Norges Bank la frem torsdag tilsier.

Bernhardsen understreker at Nordea Markets tror på at Norges Bank vil sette opp renten til høsten.

– Det skal mye til for at Norges Bank ikke hever renten i september, skriver han.

Venter ikke sterkere krone

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets mener også at kroneutslagene torsdag var moderate.

– Vi ser ikke for oss noen ytterligere oppgang i kronen på kort sikt, men trolig vil nedsiden nå være mer begrenset fremover, skriver han i en rapport fra meglerhuset.

Grangård mener på lik linje med Bernhardsen at det skal mye til for at Norges Bank ikke holder seg til planen og hever renten i september. Han tror at sentralbanken videre vil heve renten to ganger neste år, men at renten så vil bli liggende urørt.

Både lav inflasjon og svekket vekst utenlands bidrar til dette synet.

– Vi forventer at Norges Bank vil heve renten ytterligere to ganger neste år som signalisert, men så ser vi heller for oss at styringsrenten blir liggende på 1,25 prosent de neste årene, skriver Grangård. (Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: