Stemningen og fremtidstroen er tydelig på vei opp over hele landet, og i alle næringer.

Det kommer frem i NHO ferske kvartalsrapport, som ble lagt frem tirsdag formiddag.

- Markedsindeksen vår er nå omtrent på samme nivå som i 2012. Etter to år med fastlandsvekst på knapt 1 prosent årlig i gjennomsnitt venter vi nå en vekst på om lag det dobbelte i år og neste år, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

2100 bedrifter har i økonomibarometet gitt sin beskrivelse av dagens markedssituasjon og gitt sin vurdering av de kommende kvartalene.

-De siste ukene har det vært en rekke positive nyheter om utviklingen i norsk økonomi. Arbeidsledigheten faller, og stemningen i industrien stiger. NHOs økonomibarometer viser økt optimisme i næringslivet, og føyer seg dermed i rekken av gode nyheter den sist tiden, sier næringsminister Monica Mæland i en kommentar til den ferske temperaturmålingen fra næringslivet. -En ekstra god nyhet er at økonomibarometeret viser økt optimisme over hele landet, og i alle næringer. Dette viser at vi trolig har lagt bunnen bak oss, sier Mæland. 

Bedring kvartal for kvartal, men fortsatt trått i oljeindustrien

For fjerde kvartal på rad øker antallet bedrifter som er positive både til markedssituasjonen nå og til utsiktene fremover.

NHO-bedriftene planlegger å øke bemanningen i inneværende år, og samtidig er tallet på planlagte oppsigelser og permitteringer noe lavere enn på samme tidspunkt i fjor.

- Men det er fortsatt en vei å gå. Nedturen i oljevirksomheten er neppe over. Vi regner med fall i oljeinvesteringene også i år og neste år, med til sammen nye 15 prosent. Samtidig kan vi ikke forvente at oljeprisen skal tilbake til historisk høye nivåer, sier Dørum. 

Saken fortsetter under tabellen. 

Omstillingene drøyer

NHO viser også til at regjeringen i sin perspektivmelding legger til grunn en oljepris på 65 dollar per fat. Forventet avkastning av oljefondet er nedjustert til 3 prosent, og uttaket reduseres tilsvarende.

- Det betyr vesentlig mindre oljepenger til statsbudsjettet. Økt oljepris betyr også økt kronekurs, hvilket svekker den kostnadsmessige konkurranseevnen til norske bedrifter, sier Dørum.

- I tillegg drøyer omstillingene. En nær rekordhøy andel av investeringene går nå til boliger og offentlig investeringer, ikke til næringsvirksomhet, påpeker NHOs sjeføkonom. 

Oppsving, men av det labre slaget

Fjorårets siste økonomibarometer fra NHO viste at bedriftene så lyst på fremtiden og planla å ansette flere. Men konjunkturoppsvinget ligger an til på bli av det labre slaget, med en vekst på rundt to prosent. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.