– Det virker som valutamarkedet er bekymret for Trumps proteksjonisme, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i dagens morgenrapport fra meglerhuset. 

Mandag gjorde USAs president Donald Trump det kjent at han har signert en ordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og Stillehavsregionen. 

Den amerikanske dollaren ble svekket mandag og gjennom natten. Tirsdag morgen er dollaren på sitt svakeste nivå mot både kronen og euroen siden 8. desember i fjor. 

En dollar koster i skrivende stund 8,36 kroner. 

– Uttrykk for tvil 

Ifølge økonomene i Handelsbanken Capital Markets kan markedsbevegelsene være et tegn på usikkerhet rundt den ferske presidentens politikk. 

– Mange ser på bevegelsene i går som uttrykk for tvil rundt president Trumps politikk og beskrivelse av den økonomiske situasjonen, skriver seniorøkonom Halfdan Grangård i meglerhusets morgenrapport.

I tillegg viser han til at dollarsvekkelsen kan være en reaksjon på demonstrasjonene rundt om i verden de siste dagene. 

 – Som i stor grad kan tolkes som motstand mot en del av Trumps politikk og holdninger til blant annet kvinners rettigheter, skriver Grangård. 

Advarer om sterk dollar 

Steven Mnuchin, som er nominert av Trump til å bli USAs finansminister, advarte mandag i et brev til finanskomiteen i Sentatet om konsekvensene av en «overdrevent» sterk dollar. 

Mnuchin viser i brevet til at en betydelig sterk dollar kan virke skadelig på amerikansk økonomi på kort sikt. 

I sin høring i forrige uke sa Mnuchin at det over tid er viktig med en sterk dollar, men understreket at valutaen nå er «veldig, veldig» sterk, ifølge Bloomberg News. 

Trump har selv uttrykt bekymring for dollaren og sa i et intervju med Wall Street Journal tidligere denne måneden at valutaen er «for sterk».

Følg valutakursene med DN Investor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Like raskt som popkorn
Se her.
00:36
Publisert: