Norge er i full gang med å åpne opp igjen, og flere indikatorer peker på en snarlig bedring for norsk økonomi. Tall fra DNB viser at kortbruken er på nivå med før koronakrisen, mens SSB-tall viser at vi aldri har shoppet så mye som vi gjorde i april.

Likevel advarer Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, mot å tro at krisen er. Denne uken har de for åttende gang på tre måneder spurt sine medlemsbedrifter hvordan de påvirkes av koronaviruset.

Resultatene fra undersøkelsen viser en bedring – heldigvis – men dersom man ser på de bedriftene som er rammet hardest, er det lite som har endret seg.

– Generelt er det en bedring, men det mest sjokkerende er hvor lite bedring vi har sett innen reiseliv og transport, sier Dørum.

Bekymret for reiseliv

Innen kategorien reiseliv svarer 92 prosent at de har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre i løpet av de fire siste ukene. Innen transport, som omfatter turbusser og kollektivtransport, svarer 96 prosent av de har merket nedgang.

– Reiseliv er en næring det er god grunn til å være bekymret for. Der kommer det til å ta god tid før den kommer seg opp igjen, om den noensinne gjør det, sier Dørum.

Dørum legger til grunn at vi ikke har noen vaksine på ett år, noe som gjør at han tror vi kommer til å ha smitteverntiltak, eksempelvis knyttet til kryssing av landegrenser, i lang tid.

– Bedrifter og husholdninger kommer til å ha selvpålagte restriksjoner på reising, fordi de frykter avbestillinger eller å bli strandet på et sted de ikke ønsker å være, sier Dørum.

I tillegg gjør digitaliseringen nå at han tror det generelt vil bli færre bedriftsreiser.

– Det blåser nordavind fra alle kanter for denne næringen, sier Dørum.

«Ikke veldig mye bedring»

Reiseliv og transport er ikke de eneste næringene som fremdeles melder om tøffe tak. Også petroleumsnæringen og industribedrifter melder om lite bedring.

– Det som er vesentlig er at selv om Norge åpner opp, slik tallene for bruk av kredittkort viser, så viser undersøkelsen vår at for noen næringer, så er det ikke veldig mye bedring. Også her vil det bli bedring, men det vil gå tregt, sier Dørum.

SSB la torsdag morgen frem nye anslag som viste at det går mot et fall på 15,5 prosent i oljeinvesteringene til neste år.

Industribedriftene kutter 19 prosent i investeringene allerede i år, før de kutter videre til neste år. Det gjør at investeringene for industrien vil falle til det laveste nivået på 17 år, ifølge SSB-tellingen.

Også i NHOs undersøkelse er industribedriftene blant dem som rapporterer om stor nedgang.

– Det er påfallende hvor høyt tallene ligger for industri, for de har aldri vært nedstengt. De er blitt rammet av nedstengninger andre steder, først i Kina, så Europa og USA. I tillegg er det i denne kategorien vi finner oljeleverandørene, som er blitt rammet av utsatte og kansellerte prosjekter på norsk sokkel, sier Dørum.

Andre runde er i gang

Dørum mener det er et poeng å skille mellom de direkte konsekvensene av at samfunnet ble steng ned, og indirekte effekter at nedturen i norsk og global økonomi.

– Vi har ikke så mange smitteverntiltak igjen nå, men likevel melder bedriftene at de er påvirket. Det vi nå har er i større grad annenrundeeffekter. Vi kan gå på restaurant, på bar og i butikker, men likevel sliter disse bedriftene, sier Dørum, og legger til:

– Reiseliv er et unntak.

– Når man ser på shoppetallene og kredittkortbruken er det lett å tenke at krisen er over for norsk økonomi?

– Det er åpenbart mer nyansert enn det. Detaljhandelen tror jeg reflekterer en vridning fra kjøpt av tjenester og varer i utlandet mot norske varer. Kortbruken illustrerer at brorparten av nordmenn oppfatter at deres økonomiske situasjon er god, sier Dørum.

Sjeføkonomen presiserer at ingen næringer så langt rapporterer at etterspørselen er tilbake til der den var før koronapandemien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.