Verdensamfunnet må agere nå for å unngå et ødeleggende krakk i boligmarkedet, mener Det internasjonale valutafondet IMF, ifølge FT.com onsdag.

Ferske tall viser at boligprisene er økende i flere land fra svært høye nivåer. IMF mener dette utgjør en av de største truslene mot den økonomiske stabiliteten i verden, og at tiltakene for å holde boligmarkedene under kontroll sålangt har vært få.

- Boligprisene holder seg godt over historiske snitt for de fleste land i forhold til inntekt og leie. Dette gjelder for eksempel for Australia, Belgia, Canada, Norge og Sverige, uttalte IMF-sjef Min Zhu i en tale til den tyske sentralbanken nylig, som først ble offentliggjort i dag, onsdag, ifølge FT.

Selv om verktøyene for å regulerere boligprisene fortsatt er under utvikling, mener IMF-sjefen at de ulike landene bør bruke dem øyeblikkelig.

IMF uttrykte også sin bekymring for det norske boligmarkedet overfor finansminister Siv Jensen nylig.

- Dere har et skattesystem som sterkt favoriserer investeringer i boligmarkedet foran produktive investeringer, sa IMFs Tom Dorsey på en pressekonferanse i Oslo 23. mai.

En viktig driver for det sterke boligmarkedet er de lave rentene som benyttes for å få fart på en rekke økonomier i kjølvannet av finanskrisen. Det har imidlertid gitt boligpriser som IMF anser for å true økonomier så forskjellig som Hong Kong og Israel, ifølge FT.

IMFs nye globale boligprisindeks har også skutt fart, med en økning på 3,1 prosent i boligprisene det siste året. Boligprisene øker mest i fremvoksende markeder, med prisøkninger på ti prosent i Filippinene, ni prosent i Kina og syv prosent i Brasil, ifølge IMF.

Les også:
Ringnes kjøper gigantisk ferieeiendom
Vil ha 30 minutters budfrist ved eiendomskjøp
Derfor blir boligprisveksten sterkere enn ventet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.