Amerikanske aksjer starter mai-handelen med oppgang mandag. Rundt to timer før ordinær handel avsluttes for dagen er alle de tre nøkkelindeksene i det amerikanske aksjemarkedet i positivt terreng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen nådde høyeste nivå noensinne etter rundt en times handel.

I skrivende stund er indeksen opp i underkant av 0,9 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen stiger rundt 0,4 prosent, mens tungvektsindeksen Dow Jones stiger rundt 0,1 prosent.

I løpet av uken vil rentemøtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), samt en rekke nøkkeltall for den økonomiske utviklingen i USA, få mye oppmerksomhet i markedene.

– Det er en travel uke for makronyheter. Denne uken koker ned til reaksjonen vår på Fed og økonomiske data, sier markedsøkonom Peter Cardillo i First Standard Financial til CNBC.

Ingen tror på rentehopp

Feds rentebeslutning blir offentliggjort klokken 20.00 norsk tid onsdag. Sentralbanken økte renten med 0,25 prosentpoeng til intervallet fra 0,75 til 1,0 prosent på forrige rentemøte i mars. Det er ikke ventet endring av renten på møtet denne uken. Samtlige av de 88 økonomene som har oppgitt sine estimater til Bloomberg News venter uendret rente. Handelen i terminmarkedet for renter indikerer at det kun er i underkant av fem prosent sannsynlighet for en renteøkning denne uken.

Fredag slippes den månedlige jobbrapporten fra amerikanske myndigheter. Etter skuffende vekst i sysselsettingen på 89.000 jobber utenom jordbruket i mars, er det ventet en oppgang på 190.000 nye jobber i april, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Mandag ettermiddag kom et annet nøkkeltall som følges tett i markedene. Innkjøpssjefindeksen ISM for industrien falt overraskende kraftig til 54,8 april fra 57,2 måneden før. Indeksen holder seg likevel godt over grensen på 50 som markerer økende aktivitet i sektoren. 

ISM-indeksen for tjenestesektoren slippes onsdag. 

De økonomiske nøkkeltallene får mye oppmerksomhet etter at bnp-tallene fredag viste overraskende svak aktivitet i verdens største økonomi i årets første kvartal. Ifølge myndighetenes statistikk økte den samlede verdiskapningen i nasjonen med moderate 0,7 prosent målt i årlig rate i kvartalet, mot 2,1 prosent kvartalet før. 

Vurderer banksplitting

Mandag avslørte forøvrig president Donald Trump at han vurderer å dele opp USAs største banker.

– Jeg ser på det akkurat nå. Det er noen som ønsker å gå tilbake til det gamle systemet, ikke sant? Så vi kommer til å se på det, sier Trump i intervjuet.

«Det gamle systemet» som Trump viser til er den såkalte Glass-Steagall-loven som krevde et skille mellom ordinære banker med tradisjonell utlånsvirksomhet og såkalte investeringsbanker, som tilbyr rådgivning og en rekke tjenester tilknyttet finansmarkedene. Loven fra 1933 ble opphevet i 1999.

Uttalelsen førte til et umiddelbart fall i kursene for flere av storbankene mandag ettermiddag. Etter svært kort tid hentet de imidlertid seg inn igjen og storbanker som JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo og Citigroup er alle i positivt terreng. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: