At rentekurven inverterer én gang er nok til at det går kaldt nedover ryggen på enhver økonom. Nå har det skjedd to ganger på under ett år.

– Generelt er rentekurven en bedre spåmann enn all verdens økonomer, fordi den er bedre på å spå resesjoner enn økonomer er, sier Pål Ringholm, kredittanalysesjef i Sparebank 1 Markets.

En resesjon er ensbetydende med en kraftig økonomisk nedtur, og defineres av at økonomien krymper i minst to kvartaler på rad.

Rentekurven har spådd hver eneste resesjon de siste 50 årene, og torsdag kveld denne uken skjedde det igjen.

Hva er rentekurven?

Rentekurven viser hvilken rente du får på statsobligasjoner med ulike løpetider fremover. Vanligvis peker kurven oppover, hvor renten er høyere på obligasjoner som løper lenger inn i fremtiden.

De som har boliglån, kan kjenne igjen dette. Hvis du vil binde renten i ti år, blir renten gjerne høyere enn hvis du har flytende rente.

Nå har dette snudd. Når USA skal låne penger fra investorer, er det billigere med fastrente enn med flytende rente.

De fleste økonomer mener at differansen mellom tiårsrenter og tremånedersrenter er den mest pålitelige indikatoren.

Torsdag ble denne differansen negativ.

Det samme skjedde også i mars i fjor, og rentekurven ble værende negativ gjennom store deler av fjoråret.

Depressive renter

Pål Ringholm er likevel ikke så sikker på at rentekurven spår en resesjon denne gangen.

– Akkurat nå er dette drevet av noe helt annet, sier Ringholm, og sikter til at coronaviruset fortsetter å spre seg.

Fredag opplyser kinesiske myndigheter at 213 mennesker er døde av det nye viruset, og at 9.962 mennesker er blitt smittet. Det er nesten 2.000 flere smittede enn dagen før.

I tillegg er 102.000 mennesker under medisinsk observasjon i Kina med mulige symptomer på sykdommen.

– Det som skjer i Kina trekker rentene ned på lettere depressive nivåer, sier Ringholm.

Kredittanalytikeren forklarer at økt usikkerhet gjør at investorene søker til trygge havner, som gul, dollar og amerikanske statsobligasjoner.

Det presser prisene på disse varene opp, og når prisen på obligasjoner stiger, faller rentene.

Amerikanske tiårsrenter har falt kraftig de siste dagene, men er enda ikke like lave som de var i fjor sommer.

Ringholm mener det er farlig å sammenligne coronaviruset med sars, som herjet i 2003.

– Coronaviruset har smittet flere enn sarsviruset på en tredjedel av tiden. Det nye viruset er ikke like dødelig, men hvis jeg hadde vært et virus, hadde jeg latt verten fått lov til å leve en stund slik at verten får god nok tid til å spre det videre, sier Ringholm.

Ringholm mener at det som skjer nå er at investorene er bekymret for de økonomiske konsekvensene av coronaviruset. Kina står for en mye større del av etterspørselen i dag enn i 2003.

– Da sto Kina for rundt 17 prosent av etterspørselen av aluminium, mens de i dag står for drøye 57 prosent av verdens etterspørsel av metallet, sier Ringholm.

Kina viktigere enn før

Kinas andel av etterspørselen etter nikkel har økt fra syv til 53 prosent, mens andelen av etterspørsel etter jernmalm har økt fra 21 til 48 prosent.

– Er du tysker er det interessant å vite at Kinas andel av personbiler har stormet opp fra 7,3 til over 34 prosent, sier Ringholm.

Til tross for dette mener Ringholm at kredittmarkedet har tatt coronaviruset med fatning.

– Går dette over, kan rentene stige igjen, sier han.

Financial Times snakket torsdag kveld med flere økonomer som koblet inverteringen av rentekurven mot coronaviruset.

– Hver morgen får vi et nytt tall på antall smittede som ser ut til å doble seg fra dagen før, og det får folk til å lure … hvor mange flere millioner vil bli isolert? spør Kathy Jones, sjefstrateg for renter i Charles Schwab til avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.