David Rosner (67) trykker ned knappen og knipser et bilde av kona. De prøver å få med seg noen bilder fra Operahuset i Bjørvika før de reiser hjem til New York. Paret har i løpet av 18 dager rukket å besøke flere av de store turistperlene langs den norske vestkysten: Geirangerfjorden, Balestrand, Ålesund, Åndalsnes, Bergen.

I løpet av 18 dager har også dollaren rukket å svekke seg med nesten fem prosent mot kronen. I slutten av juni fikk man over 8,4 kroner per dollar. Denne uken kjøper en dollar bare litt over åtte kroner, basert på kursene som Bloomberg henter inn i valutamarkedet.

Rosner sier han ikke er en valutaekspert, men han har holdt et øye med dollarbevegelsene før ferien. 

– Jeg var ikke veldig fornøyd, sier Rosner. 

Han og kona var klar over at det ikke kom til å bli billig å feriere i Norge, men så bestilte han en øl. 

– Det var en gledelig overraskelse. Øl og vin var ikke særlig dyrt sammenlignet med New York.

«Starten på en enda sterkere krone»

Det er ikke bare øl og vin som har vært dyrt i New York for nordmenn etter at oljeprisen kollapset i 2014. Renten ble satt ned og verdien av norske kroner stupte. Amerikanske dollar kostet i januar 2016 på det meste nesten ni norske kroner. I 2014 lå prisen på én amerikansk dollar rundt seks kroner.

Men de siste to månedene har dollar svekket seg en god del mot de fleste andre valutaer. Ikke siden oktober i fjor har dollaren vært så svak som den er mot kronen nå. Siden starten av mai i år, da én dollar kostet 8,68 kroner, har dollaren falt med over syv prosent mot kronen og handles nå for 8,05 kroner.

Og billigere skal det bli, ifølge valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea.

– Vi tror dette er starten på en enda sterkere krone, sier han.

– Er det nå man skal bestille seg en tur til USA?

– Er du på jakt etter et ferievalutaprosjekt og vurderte enten Europa eller USA, har du fått mer grunn til å reise til USA nå. På sikt kan det bli enda billigere, men dette er vel kanskje mer en kronehistorie, sier Eek-Nielsen. 

Oljepris og renteforventninger

Eek-Nielsen deler kronestyrkelsen mot dollar opp i to:

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea.
Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea. (Foto: Per Ståle Bugjerde/)
  • Kronen: Kronekursen henger sammen med høyere oljepris. De siste dagene har prisen på nordsjøoljen Brent Spot, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, klatret opp fra et tidligere lavpunkt på 44 dollar fatet til rundt 50 dollar fatet. I tillegg reagerte kronen positivt på at Norges Bank oppjusterte den såkalte rentebanen, slik at sannsynligheten for et nytt rentekutt nå er helt fjernet fra banen. 
  • Dollar: Forventningene om renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken (Fed) har falt. Både korte og lange amerikanske renter har falt. Renter og valuta henger tett sammen. Ser investorene at rentene blir høyere, vil de forsøke å kjøpe dollar i forkant for å få mest mulig igjen for pengene. Tror man rentene blir lavere, så selger man. Det er dette som skjer nå, ifølge Eek Nielsen. 

«Trump vil lede til inflasjon»

Rosner snur seg litt fra side til side og grubler over hvilken vei han tror dollaren vil bevege seg fremover. 

– Vel, jeg vet ikke. Det eneste vi helt klart er kjent med er jo presidenten vår, du vet. Dot, dot, dot. Insert here, sier Rosner. 

Han blir gravalvorlig og fyrer av lange tirader. Kona legger hånden på ryggen hans og rister på hodet mens hun smiler unnskyldende. 

– Han kommer til å øke underskuddet i budsjettet, som kommer til å dra opp rentene. Trump vil lede til inflasjon. Jeg er virkelig bekymret. Vi er glade for å være i Norge så vi kan få en pause fra alt sammen, sier Rosner.

Prognose: Én dollar koster 7,63 kroner om et år

Danske Bank Markets forventer en sterkere krone og en svakere dollar fremover. Bevegelsene de siste ukene har ikke vært uventet, men det skjedde litt tidligere enn det meglerhuset hadde sett for seg, forklarer sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets. 
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.  (Foto: Ida von Hanno Bast)

Han mener det har vært en generell dollarsvekkelse som at Trump har større problemer med å få igjennom politikken enn det som var ventet, samtidig med at den europeiske sentralbanken (ECB) varsler at den kanskje skal returnere til en normal pengepolitikk litt raskere.

Fremover er det to ting som vil bestemme hvilken vei kronen går mot dollar. 

– Amerikansk politikk og oljeprisen bestemmer utover, sier Jullum. 

Han tror ikke renter vil ha noen betydning for valutabevegelsene i år. 

– At den amerikanske sentralbanken setter opp renten er allerede priset inn i markedet, mens Norges Bank ikke skal røre renten før i slutten av neste år. Det blir ikke noe rentecase i år, sier Jullum. 

Danske Bank Markets kroneprognoser mot dollar ser slik ut: (Vilkår)

  • Tre måneder: Én dollar koster 8,23 kroner. 
  • Seks måneder: Én dollar koster 7,91 kroner.
  • 12 måneder: Én dollar koster 7,63 kroner. 
Sauseskolen: Hjemmelaget majones
Sauseskolen: Hjemmelaget majones.
00:57
Publisert: