Ikke alle trodde på president Donald Trump da han skrev på Twitter for en uke siden at Kina ville kutte tollen på amerikanske biler, men ifølge Bloomberg og The Wall Street Journal er det nettopp dette som er i ferd med å skje.

– Veldig produktive samtaler pågår med Kina, skrev Trump på Twitter tirsdag formiddag, omtrent samtidig som aksjemarkedet i Europa begynte å skyte fart.

Trump har ifølge The Wall Street Journal blitt svært opptatt av aksjemarkedet, og ved flere anledninger har han skrevet positive, men kryptiske meldinger på Twitter, i noe som skal være et forsøk på å løfte børsene.

Det klarte han trolig på tirsdag.

Annonserte våpenhvile

De fleste av de europeiske børsene fikk et solid løft på tirsdag, inkludert Oslo Børs. For den ledende tyske børsen ble dagens oppgang på 1,5 prosent den første dagen med grønne tall siden forrige mandag.

Akkurat som i dag, ledet bilaksjer an i oppturen i Europa forrige mandag. Volkswagen steg 3,6 prosent, mens Daimler skjøt opp 2,7 prosent.

Og akkurat som i dag, skjedde dette etter en Twitter-melding fra Donald Trump:

– Kina har gått med på å redusere og fjerne toll på amerikanske biler som kommer inn til Kina, skrev presidenten på Twitter.

Forrige helg hadde Trump møtt den kinesiske presidenten Xi Jinping, og sammen hadde de blitt enige om en «våpenhvile» i handelskrigen som skulle vare i 90 dager. Investorer over hele verden tok bølgen og sendte børsene opp, men festen varte ikke lenge.

Snart begynte markedet å tvile på hvor solid avtalen mellom USA og Kina egentlig var, noe som bidro til kraftige børsfall både i Europa og USA.

Fikk bekreftelse over telefonen

Dersom Trump løftet børsene på tirsdag, gjorde han det ikke alene. Bloomberg var først ute med å rapportere om at det som Trump tvitret om for en uke siden, nå er i ferd med å skje.

Avisen siterer flere anonyme kilder på at kinesiske myndigheter i løpet av de nærmeste dagene skal vurdere et forslag om å kutte tollen på amerikanske biler fra 40 til 15 prosent, som er den tollen andre land må betale for å importere biler til verdens mest folkerike land.

Forslaget er ikke vedtatt og kan fremdeles endres, men ifølge The Wall Street Journal skal den kinesiske visestatsministeren Liu He over en telefonsamtale med den amerikanske finansministeren Steven Mnuchin sent mandag kveld ha gått med på å redusere tollene.

USAs handelsrepresentant Steven Mnuchin deltok også i telefonsamtalen.

Det er fremdeles uklart når forslaget vil bli vedtatt, men ifølge kildene som den amerikanske avisen har snakket med forsøker Washington å få Beijing til å ta en avgjørelse så snart som mulig.

Kan endre kinesisk storsatsing

Kina satte opp tollen på amerikanske biler tidligere i år som et ledd i stadig flere hevntoller som er blitt innført fra begge landenes sider.

Etter G20-møtet i Argentina skrev Trump på Twitter at også amerikanske bønder snart vil merke positive effekter av avtalen med Kina, men partene skal ikke ha blitt enige om noe konkret på dette området under telefonsamtalen mandag kveld.

Kinesiske myndigheter vurderer nå også å gjøre endringer på planen som går under navnet «made in China 2025». Dette er en statlig plan som har tatt sikte på å gjøre kinesiske selskaper dominerende i en rekke industrier, som kunstig intelligens og robotikk.

Under handelskrigen som har pågått det siste halvåret har Trump gjentatte ganger langet ut mot denne planen. Flere analytikere har pekt på hvor usannsynlig det er at Kina skulle gå med på å endre denne planen, og at det derfor var usannsynlig at handelskrigen skulle ta slutt med det første. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det begynte med Olav Thons lue. Så fikk hun designansvaret for hele hotellkjeden
Se
00:00
Publisert: