Nær tre av fire amerikanske økonomer tror USA går mot resesjon i 2021, melder Washington Post, som viser til en fersk undersøkelse utført av National Association for Business Economics blant 226 medlemmer.

«Utsiktene reflekterer økende skepsis blant økonomer og investorer til at amerikansk økonomi vil være i stand til å tåle en lengre handelskrig med Kina uten å gjøre alvorlig skade i et klima der utsiktene i verdensøkonomien svekker seg», heter det.

Oppfatningen går imot USA-president Donald Trump og hans rådgivere, som mener USAs økonomi er sterk og stabil, drevet av robust konsum.

Sannsynligheten for resesjon kan bli avgjørende for Trumps gjenvalg
Video fra Dagens Næringsliv
00:30
Publisert:

– Jeg tror ikke vi kommer til å få en resesjon. Vi gjør det ekstremt bra. Våre forbrukere er rike. Jeg ga et vanvittig skattekutt, og de er fulle av penger, sa Trump til pressen søndag, ifølge WP.

Wall Street-byks

Wall Street var igjen tilbake i positiv stemning mandag, der nøkkelindeksene løftet seg 1-1,3 prosent. Stemningen smittet også over i råvaremarkedet, der oljeprisen igjen handles rundt nivåer på 60 dollar fatet.

Trump-administrasjonen vurderer muligheten for et midlertidig skattekutt for å gi økonomien et løft i møte med en potensiell oppbremsing, skriver Washington Post mandag, som siterer tre kilder med kjennskap til saken, ifølge TDN Direkt.

Saken skal være på et tidlig stadium, og flere varianter vurderes, men administrasjonen diskuterer i økende grad muligheter for å stimulere økonomien, skriver avisen.

«Faren over?»

Nordea-strateg Lars Mouland påpeker at rentene også gjorde et byks på nyheten, der amerikanske 10-års statsrenter handler nå like under 1,6 prosent.

«Nyheten om muligheten for skattekutt til middelklassen i USA og tegn til at Trump trapper noe ned på handelskrigen har drevet stemningsskiftet i markedet», skriver han i en oppdatering med tittel «Faren over?».

Uttalelser fra Feds Boston-avdeling bidro også til å løfte markedet mandag. Boston Fed-sjef Eric Rosengren er ikke pessimistisk på USAs vegne.

«Han er ikke overbevist om at svakere utenlandsk vekst og internasjonal handel vil hemme amerikansk økonomi nevneverdig, og han virket ikke særlig lysten på å kutte renten videre. Mens markedet ser for seg ytterligere fire rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, har flere sentralbankmedlemmer uttrykt seg på linje med Rosengren i det siste», skriver Nordea-strategen.

«Går fortsatt godt»

Mouland later heller ikke til å være nevneverdig bekymret foreløpig.

«USA går fortsatt godt, mens industrien som bare utgjør om lag 15 prosent av økonomien er påvirket av svakhet i den global industrisykelen. Det er en risiko for at denne svakheten vil spre seg til de resterende 85 prosent, men foreløpig har vi sett få bevis på dette», skriver han.

Fredag er medlemmene i Den amerikanske sentralbanken på sin årlige samling i Jackson Hole, Wyoming, der Fed-sjef Jerome Powell er varslet å tale.

Før den tid, foreligger referatet fra forrige rentemøte i Fed onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.