Det var 8.100 flere helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak i januar, sammenlignet med desember, viser tall publisert av Nav fredag. I januar er det registrert 201.400 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav.

Andelen helt ledige som andel av arbeidsstyrken var 4,4 prosent ved utgangen av januar. 124.000 personer er registrert som helt ledige, opplyser Nav.

– I løpet av januar har antallet arbeidssøkere økt nok en gang, etter en nedgang i desember. Mye av økningen skyldes naturlige sesongvariasjoner, ettersom mange arbeidskontrakter avsluttes i desember. Smitteverntiltakene i starten av januar har også stor betydning, noe som viser seg ved at permitterte utgjør en stor andel av de nyregistrerte arbeidssøkerne. Hvor stor betydning nedstengningen forrige helg fikk, ser vi først tirsdag når tallene for inneværende uke er klare, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Arbeidsledigheten er høyere enn både DNB Markets og Handelsbanken Capital Markets ventet på forhånd. DNB ventet en arbeidsledighet på 4,2 prosent, mens Handelsbanken så for seg en ledighet på 4,3 prosent.

37.500 av de helt ledige er permitterte, viser Nav-tallene. Det samme gjelder for 29.200 av de delvis arbeidsledige. 2,4 prosent av arbeidsstyrken er permitterte, viser statistikken. Det innebærer at antallet permitterte har økt med 5.700 siden desember.

Fanger i liten grad opp den nye nedstengningen

Ledighetstallene er hentet ut morgenen 26. januar, og fanger derfor i liten grad opp permitteringer som skyldes nedstengningen forrige helg i 25 kommuner i Oslo og Viken, opplyser Nav.

Forrige helg la regjeringen frem strenge restriksjoner for hovedstadsregionen. Blant annet pålegges butikker, unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner, å holde stengt. Serveringssteder stenges og det er påbud om hjemmekontor for alle som kan.

Nedstengningen har ført til at flere store selskaper har varslet permitteringer av ansatte denne uken. Mester Grønn har måttet stenge 51 av sine 136 butikker, og har permittert 530 ansatte.

Varner-gruppen har stengt ned 83 klesbutikker, som har rammet 500 ansatte. Også Nille og Kid har måttet stenge ned flere titalls butikker og permittert flere hundre ansatte.

Ifølge handelsorganisasjonen Virke har restriksjonene berørt 400.000 arbeidsplasser i handels- og servicenæringene. 90.000 av dem kan ikke gå på jobb eller benytte hjemmekontor, opplyste administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til DN tidligere denne uken.

Sjeføkonom reagerer på ny nedstenging: – Kanskje må vi ut i 2024 før vi kan regne med at norsk økonomi går som normalt
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen reagerer på nedstengningen i Oslo-området etter mutantutbruddet i Nordre Follo.
01:52
Publisert:

Størst oppgang blant unge

Antallet helt ledige har gått opp i alle aldersgrupper fra desember til januar, ifølge Nav. Oppgangen er imidlertid størst blant dem under 30 år.

Ved utgangen av januar var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest blant dem mellom 20 og 24 år med 6,3 prosent. Ledigheten har vært størst blant de unge den siste tiden.

I forrige uke skrev DN at det nå er vanskeligere for unge nyutdannede å få jobb enn det var før krisen.

– Det er helt klart tøffere å lande sin første jobb nå, og vi vet fra tidligere kriser at de unge får det aller vanskeligst når det strammer seg til på arbeidsmarkedet. I kampen om færre jobber stiller de ofte lenger bak i køen enn mer erfarne søkere, sa leder Kari Sollien i Akademikerne.

For mange masterutdannede tar det nå lengre tid å få jobb, og de må gjerne være mer fleksible for å få jobb, ifølge Sollien. Hun viser imidlertid til at flertallet av masterutdannede får jobb etter noe tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.