Til tross for at arbeidsledigheten har falt i 17 måneder på rad er det fremdeles mange som står utenfor arbeidslivet. Etter at andelen sysselsatte har falt sammenhengende siden finanskrisen i 2008, tror Nav nå at bunnen er nådd.

Høsten 2016 var Jon Reidar Selsaas (45) én av ingeniørene som snakket om den krevende jobbsituasjonen til mediene. Da hadde han sluttet i en fast jobb for å begynne i det som var antatt å være en annen trygg karrierevei som elektroingeniør. Fra 2014 til 2016 økte ledigheten innenfor ingeniør- og it-bransjen med 164 prosent.

– Det var en fryktelig frustrerende periode, med både familie og leilighet å ta vare på i så lang tid uten inntekt. Man begynner jo å lure på om man har valgt feil bransje, sier Selsaas.

Sysselsettingen på vei oppover

Andelen sysselsatte har falt kraftig siden finanskrisen for snart ti år siden. I første kvartal av 2017 var det kun 66,2 prosent av befolkningen i arbeidsdyktig alder som var i jobb, det laveste nivået siden midten av 90-tallet da ledigheten var svært høy i kjølvannet av bankkrisen.

Til tross for at sysselsettingen har vært lav, har arbeidsledigheten aldri nådd svært høye nivåer i Norge, hverken under finanskrisen eller etter oljeprisfallet høsten 2014. Toppen ble nådd januar 2016, da ledigheten var på 5,1 prosent, ifølge arbeidskraftsundersøkelsen til SSB.

Dette kan forklares med at unge fortsetter å studere i stedet for å gå arbeidsledige, eller ved at eldre presses ut av jobb med tilbud som sluttpakke eller tidlig pensjon, ifølge sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

– Hvis sysselsettingen øker, vil det gi sterkere vekst i økonomien fremover, fordi flere kommer i jobb og inntekten til befolkningen øker, sier Bruce.

Eugenia Vidal-Gil er seniorrådgiver i Nav og har jobbet med arbeidsmarkedsprognosene deres i en årrekke. Hun forklarer at det er dette som er i ferd med å skje nå.

– Vi har sett at sysselsettingen tok seg opp i fjerde kvartal i fjor, og veksten er enda kraftigere i første kvartal i år, sier Vidal-Gil.

Flere yngre går inn i arbeidsstyrken

Vidal-Gil forklarer at når økonomien går bedre og arbeidsledigheten faller, vil flere begynne å se etter jobb og gå inn i arbeidsstyrken. Hun tror fallet i yrkesdeltagelsen nå er over.

– Vi tror at sysselsettingen vil vokse raskere enn i 2017 de neste to årene. Ledigheten vil fortsette å falle, men nedgangen vil være tregere enn før, sier Vidal-Gil.

Hun forklarer et tregere fall med at noen av dem som begynner å se etter jobb vil bli registrert som arbeidsledige.

Hun forklarer at det vanligvis er yrkesdeltagelsen blant de yngre som i størst grad påvirkes av opp- og nedturene i økonomien.

SSBs tall viser at det er flere unge som nå har gått inn i arbeidsstyrken, samtidig som det er færre som blir arbeidsledige. Det er fremdeles en del eldre som går ut av arbeidsstyrken, men her er frafallet mindre enn tidligere.

Bedring også for oljenæringen

Vidal-Gil i Nav mener det er positivt at nedgangen i sysselsettingen innen oljerelaterte næringer har stanset, men at det er andre næringer som har trukket opp sysselsettingen.

– Det vi har sett det siste året, er at det har vært en betydelig bedring også blant yrkesgruppene som ble hardest rammet under oljekrisen, sier Vidal-Gil.

En av de rammede, Jon Reidar Selsaas, er i alle fall glad jobbjakten er over. Selsaas fikk ny ingeniørjobb først i desember i fjor, etter over et års lediggang.

– Jeg stortrives. Man merker at det er en økt optimisme, både i landbasert industri og offshorenæringen. I tillegg har nok bedre tider i oljenæringen bidratt til at oljeingeniører ikke lenger leter like grundig etter jobber andre steder, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det er ikke en handelskrig ennå, men det kan nok være forberedelser for en, sier Robert Halver i Baader Bank og tror vi kan få det mye gøy fremover.
01:03
Publisert: