Fredag formiddag kom Nav med nye tall som viste at arbeidsledigheten steg fra 2,3 prosent i desember til 2,6 prosent i januar.
På forhånd var det ventet en ledighet på 2,5 prosent.
Seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Marius Gonsholt Hov, forklarer at denne oppgangen i ledighetsraten er helt normalt for denne tiden på året.
– Når vi justerer for sesong variasjoner, ser vi at ledigheten fremdeles ligger flatt, slik den har gjort det siste året, sier Hov.
Totalt var det 71.148 registrerte arbeidsledige i januar.
Flere har begynt å søke jobb
Aktiviteten i norsk økonomi er ganske god, noe som har gjort at flere har fått seg jobb det siste året. Ifølge statistikken til SSB var det 38.000 flere som kom seg i jobb i løpet av 2018.
– Jeg tror flere hadde ventet at ledighetsraten skulle falle gjennom 2018, men det har ikke skjedd. I stedet har den flatet ut, sier seniorøkonomen.
Han forklarer at dette henger sammen med at flere har kommet tilbake i arbeidsstyrken.
Arbeidsledigheten måles i prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsstyrken utgjør de som er i jobb og de som søker jobb.
I årene etter det kraftige oljeprisfallet høsten 2014 var det mange som mistet jobben. Etter hvert har mange falt ut av arbeidsstyrken, noe som skjer dersom man slutter å søke jobber.
Hov mener de siste ledighetstallene viser at flere er i ferd med å melde seg inn i arbeidsstyrken igjen.
– De som har falt ut av arbeidsmarkedet, har begynt å komme tilbake, sier han.
Fremdeles ledig kapasitet
Når mange er utenfor arbeidsstyrken, fanges ikke disse opp i ledighetstallene. Dette er noe økonomer liker å kalle for «ledig kapasitet i økonomien».
– Det ser ut som vi fremdeles har litt ledig kapasitet. Hvis du ser på målinger fra bedriftssiden, så rapporterer ikke de om knapphet på arbeidskraft, sier Hov.
Når bedriftene merker at det er vanskelig å få tak i arbeidere, vil de begynne å øke lønningene for å tiltrekke seg arbeidskraft. Dette er noe Norges Bank er veldig oppmerksom på.
Dersom lønnsveksten skyter fart, vil også prisveksten skyte fart. Det er jobben til sentralbanken å hindre at prisveksten blir for høy, noe de gjør ved å øke renten.
– Ledighetstallene er foreløpig godt i tråd med anslagene til Norges Bank, sier Hov, som derfor tror sentralbanken kommer til å sette opp renten i mars, slik de har varslet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.