Tirsdag la den svenske statistikkbyrået SCB frem nye tunge tall for svensk økonomi.

Arbeidsledigheten i Sverige var på 7,1 prosent i august. Det er ett prosentpoeng høyere enn august i fjor og langt over de 6,2 prosentene som var ventet på forhånd, ifølge TDN Direkt.

– Dette er vesentlig høyere enn det som var markedets forventninger og er også høyere enn Riksbankens forventning. Det var antatt at ledigheten skulle korrigere ned igjen, men tvert imot stiger den videre, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Også i juli var det nemlig et overraskende hopp i svensk arbeidsledighet. Da kom den inn på 6,9 prosent, mot en ventet arbeidsledighet på 5,95 prosent.

– Ikke sett siden finanskrisen

Due-Andresens kollega i Sverige, Erik Meyersson, skriver på Twitter at dynamikken i den svenske arbeidsledigheten ikke har vært så dårlig siden finanskrisen i 2008. Due-Andresen forklarer:

– Det er det at den stiger så raskt. Selve arbeidsledigheten har vært høyere før, men den raske oppgangen som er i ledighetsraten nå har vi ikke sett siden finanskrisen, sier hun.

Årsaken kan ifølge sjeføkonomen ha sammenheng med at nylig reviderte tall for svensk økonomi viser at bnp-utviklingen, altså aktiviteten i økonomien, er mye dårligere enn ventet. Økningen i arbeidsledigheten kan være en refleksjon av dette.

Kari Due-Andresen og Handelsbanken er nå styrket i sin tro på at den svenske sentralbanken ikke kommer til å heve renten mer.

– Vi tror de bare må holde igjen og skyve eventuelle hevinger ut i tid, sier hun.

Ved sist rentemøte i starten av september holdt Riksbanken som ventet reporenten, som fungerer som en viktig kilde til kortsiktig finansiering for banker og fond, uendret på minus 0,25 prosent.

Sysselsettingen faller

«Sesongjustert data indikerer et fall i sysselsettingsraten og en økning i arbeidsledighetsraten», skriver SCB i en melding.

August er den fjerde måneden på rad hvor sysselsettingen i Sverige ikke øker sammenlignet med samme periode året før. Sysselsettingsraten var på 68,3 prosent, et fall på 0,9 prosentpoeng sammenlignet med august i fjor. Sysselsatte defineres som personer i alderen 15–74 år som utfører inntektsgivende arbeid minst én time i uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.