Oppdatering: Jobbtallene er ute, og knuser forventningene. 

Klokken 14.30 fredag offentliggjøres de offisielle arbeidsmarkedstallene fra USA. Tallet følges tett i finansmarkeder verden over, ettersom det gir en god pekepinn på hvordan det går i verdens største økonomi samtidig som den amerikanske sentralbanken, som påvirker globale rentenivåer, bruker tallene i sin rentesetting. Tallet kalles gjerne «månedens viktigste tall».

Det er knyttet mye spenning til hvordan arbeidsmarkedet har utviklet seg under USAs nye president Donald J. Trump. Fredagens tall vil vise hvor mange jobber som er skapt i USA den siste månedene, og samtidig vise reviderte tall for de foregående månedene. Trump vant valget 8. november og ble innsatt som president 20. januar. 

Økonomer og analytikere venter at tallene vil være sterke. Gjennomsnittet av forhåndsestimater fra 89 økonomer, hentet inn av nyhetstjenesten Bloomberg, tilsier at rapporten vil vise at det er skapt over 200.000 nye jobber i februar. 

Trump-skryt

Trump har flere ganger denne uken omtalt ulike arbeidsmarkedsrapporter. Det sosiale nettverket Linkedin kom med en egen rapport onsdag, som Trump refererte på Twitter. Rapporten viste sterke arbeidsmarkedstall. 

Samme dag kom en ny arbeidsmarkedsrapport, den private jobbtallrapporten fra arbeidsgiverorganisasjonen ADP Employer Services, som viste at den amerikanske økonomien hadde skapt oppunder 300.000 jobber – det beste tallet på tre år langt over forventningene.

– Strålende nyheter. Vi har så vidt begynt. Sammen skal vi gjøre Amerika stort igjen!, sa han på Twitter, og brukte emneknaggen #MAGA, forkortelsen for hans kampanjeslagord: «Make America Great Again».

Men det er fredagens rapport som vil vise den endelige fasiten, og er tallet som følges tettest i markedet. 

Viktig tall

– Mye tyder på at dette vil bli en sterk rapport, skriver DNB Markets i sin morgenrapport fredag. 

DNB Markets' økonomer og analytikere viser til følgende indikatorer i arbeidsmarkedet:

  • Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd er rekordlavt, selv om nivået steg til 243 000 ifølge de ferske tallene som kom i går. 
  • ISM-indeksene for sysselsetting, i industri og tjenesteyting, har steget til relativt høye nivåer 
  • Onsdagens ADP-rapport viste oppgang på 298 000 jobber i privat sektor. 

Disse indikatorene gjør at DNB Markets' økonomer og analytikere har sterkere tro på jobbveksten enn gjennomsnittet, og venter en oppgang på 220.000 jobber, med en arbeidsledighet som vil avta til 4,7 prosent og en stigning i lønningene på 0,3 prosent.

DNB Markets tror også sterke jobbtall kan føre til to raske rentehevinger fra den amerikanske sentralbanken. 

– Om forventningene innfris vil ikke det bare sementere en renteheving neste uke, men også øke sannsynligheten for en ny heving i juni, skriver DNB Markets. 

Høye skyggeforventninger

Også Handelsbanken retter oppmerksomheten mot de amerikanske arbeidsmarkedstallene fredag. 

– Oppmerksomheten vil rette seg mot den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for februar. Kanskje ligger skyggeforventningene i markedet enda litt høyere enn hva som vises i det nye konsensusestimatet, skriver banken i fredagens morgenrapport og viser til konsensusestimatet på om lag 200.000 nye jobber. 

– Hovedpoenget er uansett at alt tyder på at jobbveksten har holdt seg riktig så godt oppe. Og veksten er mer enn sterk nok til å presse ledighetsraten videre nedover. 

Handelsbankens økonomer og analytikere tror også sterke tall vil føre til en renteheving, og viser til at dette nå er priset inn med en 100 prosents sannsynlighet i markedet.

«Jobber, jobber, jobber»

Trump gikk til valg på at han ønsket å være en jobbskaper, og hjelpe amerikanere som var falt ut av arbeidsmarkedet. Han har flere ganger kalt ulike amerikanske arbeidsmarkedstall, inkludert de han selv har rettet oppmerksomheten mot de siste dagene, for «falske» og «en løgn».

I videoklippet under kan du se Trump kritisere arbeidsledighetsstatistikken, som han kaller «den største løgnen i amerikansk politikk». Videoen er fra et valgkamparrangement september 2015 i New York.

«Jobber, jobber, jobber», sa Trump flere ganger under ulike valgkamparrangementer i forkant av fjorårets valg. Under kan du se en video fra New York i juni 2016, da Trump forklarte hvordan det kun var han som kunne løse USAs problemer.

Like etter at Trump ble valgt presset han en rekke amerikanske selskaper til å gå bort fra investeringer i utlandet og heller bruke pengene i USA. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tok et halvt år før det gikk opp for meg at jeg var blitt bilmekaniker
00:00
Publisert: