Sysselsettingen utenom jordbruket i USA, de såkalte nonfarm payrolls, økte med 943.000 personer i juli, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet fredag.

På forhånd var det ventet at det skulle bli skapt 870.000 nye jobber, ifølge Trading Economics. Juli ble dermed den syvende måneden på rad med sysselsettingsvekst i USA.

– Det var veldig sterke tall, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets mener sysselsettingstallene var «sterke».
Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets mener sysselsettingstallene var «sterke». (Foto: Mikaela Berg)

Fremleggelsen blir av mange omtalt som «månedens viktigste tall», fordi det gir et bredt og godt bilde av hvordan det går i amerikansk økonomi.

Arbeidsledigheten falt også videre i juli, og var ved siste måling på 5,4 prosent. Det er solid ned fra 5,9 prosent forrige måned.

– Det var veldig positivt at ledighetsraten falt mer enn ventet, sier han og legger til:

– Det betyr at vi nærmer oss en situasjon hvor Fed vil signalisere at den vil trappe ned verdipapirkjøpene.

Tiåringen stiger kraftig

Økonomen venter at den amerikanske sentralbanken (Fed) ved sitt rentemøte i september vil gi signaler om at verdipapirkjøpene vil trappes ned, men at kjøpene først vil trappes ned i begynnelsen av neste år. Videre venter Magnussen at Fed vil redusere kjøpene i løpet av ett års tid.

– Det skal mye til for at den ikke vil signalisere det i september, sier han.

Det amerikanske rentemarkedet stiger kraftig ved fremleggelsen, og renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, ofte omtalt som tiåringen, er opp nærmere seks prosent, og omsettes til 1,29 prosent.

Tallene ser derimot ikke ut til å bevege aksjemarkedene nevneverdig fredag. Den brede samleindeksen S&P 500 er flat på 0,04 prosent ved børsåpning.

Til tross for sterk gjeninnhenting i amerikansk økonomi det siste året, er det likevel flere som peker på strukturelle utfordringer i det amerikanske arbeidsmarkedet, deriblant mangel på arbeidskraft.

– Vanskelig å skaffe arbeidskraft

– Jeg hører fra bedrifter over hele landet at det er vanskelig å skaffe arbeidskraft.

Det sa den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell på en pressekonferanse forrige uke.

I løpet av sommeren nådde antall nye ledige arbeidsplasser i USA en ny historisk rekord, med 9,2 millioner ubesatte stillinger. I samme periode, altså ved forrige måling, var det nærmere ti millioner arbeidsledige i verdens største økonomi.

Det betyr statistisk sett nesten én ubesatt stilling per arbeidsledige i USA.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Markets sa i et intervju i forrige uke at de enorme tiltakspakkene fra myndighetene har bidratt til en ubalanse i arbeidsmarkedet.

– Sjenerøse ledighetstrygder i forbindelse med korona har gjort at mange har hatt råd til å være hjemme, sa hun.

Arbeidsledige i USA har i forbindelse med de midlertidige hjelpepakkene det siste året fått utbetalt 300 dollar i uken fra føderale myndigheter, i tillegg til forhøyede arbeidsledighetstrygder fra de enkelte statene.

De ekstra utbetalingene har gjort at rundt 42 prosent av arbeiderne har fått en høyre lønn i forbindelse med hjelpepakkene, sammenlignet med før pandemien, skriver Cnbc. Dette gjelder hovedsakelig lavtlønnede grupper.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Markets venter en bedring i arbeidsmarkedet utover høsten.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Markets venter en bedring i arbeidsmarkedet utover høsten. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Holvik venter, i likhet med sentralbanksjef Powel, en kraftig forbedring i sysselsettingen utover høsten.

– Vi går mot en høst der de sjenerøse ledighetstrygdene fases ut, noe som vil tvinge folk tilbake i arbeidsmarkedet, avsluttet hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.