Den kinesiske renten ble redusert med 25 basispunkter til 5,35 prosent for utlån og 2,5 prosent for innskudd med 12 måneders bindingstid på lørdag kveld. Dette er det andre rentekuttet på tre måneder.

Også kravet til bankenes reserver er kuttet i år.

Frykter ubalanser

Nordea Markets er ikke imponert over den kinesiske sentralbanken og pengepolitikken som føres.

«På grunn av en lite effektiv pengepolitikk i Kina ser vi dette rentekuttet som et tilbakeslag for overgangen de forsøker for økonomien – vekk fra investeringer og over til forbruk,» skriver senior­analytiker med ansvar for Asia, Amy Yuan Zhuang, hos Nordea.

Hun mener at eksisterende ubalanser i økonomien står i fare for å bil forverret som følge av rentekuttet. Det er også en risiko for større kapitalflukt og nytt press på den kinesiske valutaen.

«Makroindikatorene for begynnelsen av 2015 har tegnet et dystert bilde av den kinesiske økonomien,» skriver Zhuang.

Nomura Securities hadde ventet et rentekutt og et kutt i reservekravene til bankene, men helgens nedsettelse kom tidligere enn antatt.

«Dette tyder på at veksten har svekket seg betydelig i februar. Myndighetene har tilgang til statistikker som ikke er kjente. Dette hjelper i beslutningsprosessen», skriver Kina-økonom Chang Chun Hua hos den japanske finansinstitusjonen.

Ifjor fikk Kina en økonomisk vekst på 7,4 prosent – den laveste siden begynnelsen av 1990-tallet. Nomura fastholder de tidligere prognosene om at Kina vil få en vekst på 6,8 prosent i 2015.

«Rentekuttet gir en følelse av at det haster. Det vil bli en utfordring for myndighetene å nå vekstmålet på syv prosent, sier Kina-økonom Jianguang Shen hos Mizuho Securities til Wall Street Journal.

Vil hjelpe eiendomsmarkedet

Den nasjonale folkekongressen åpner i Beijing denne uken. Dette er det nærmeste Kina kommer en nasjonalforsamling. Delegatene vil godkjenne kommunistledelsens økonomiske strategier og vekstmål for 2015.

Eiendomsprisene i de største kinesiske byene har falt siden ifjor vår. Rentekuttet blir sett på som et virkemiddel til å hjelpe eiendomssektoren ut av en voksende krise.

– Investorer venter på tydeligere signaler fra møtene til uken, sier verdipapirmegler Clement Cheng hos RBC Investment Management i Hong Kong til Bloomberg News.

Økonomene er skeptiske.

«Vi er ikke overbevist. Reduksjonen i finansieringskostnader vil hjelpe mange gjeldstyngede bedrifter, men det er fortsatt kvoter på bankenes utlån. Et rentekutt i seg selv vil ikke gjøre noe for å øke utlånene», skriver direktør Mark Williams hos Capital Economics i en ny analyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen


Les også: Asia i dag: Stormkast over asiatiske markeder