Inflasjonen i Storbritannia var på 10,5 prosent på årsbasis i desember, og er dermed tosifret for fjerde måned på rad. På forhånd var konsumprisene ventet å stige med 10,5 prosent, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg.

Fra november til desember steg prisene 0,4 prosent, mens det på forhånd var ventet en oppgang på 0,3 prosent.

Kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for mat- og energipriser, kom på sin side inn noe høyere enn ventet. Den endte på 6,3 prosent i desember, mens den på forhånd var ventet til 6,2 prosent.

I november var prisveksten på 10,7 prosent. Til tross for at inflasjonen fortsatt er på et skyhøyt nivå, har den falt noe fra toppen i oktober – da konsumprisindeksen steg 11,1 prosent.

Den britiske sentralbanken Bank of England har i likhet med sentralbanker verden over hevet styringsrenten i et raskt tempo det siste året. I midten av desember ble den britiske styringsrenten hevet med 0,5 prosentpoeng, til sitt høyeste nivå siden 2008. Rentekomiteen advarte da også om at det kunne bli nødvendig med ytterligere rentehevinger, for å få inflasjonen ned mot målet på to prosent.

Tirsdag viste britiske nøkkeltall at lønnsveksten var på 6,4 prosent på årsbasis i november, som var høyere enn økonomene ventet på forhånd.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets viser i en morgenrapport til at markedet, og hun selv, venter at venter nok et rentehopp på 0,5 prosentpoeng fra Bank of England i begynnelsen av februar.

– At lønnsveksten ligger godt over nivået fra før pandemien skyldes kombinasjonen av stor knapphet på arbeidskraft og høy inflasjon. Det er lite tegn til at arbeidsmarkedet kjøler seg særlig ned så langt. Arbeidsledigheten lå i november stabil på 3,7 prosent, et svært lavt nivå historisk sett, skriver hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.