Yen er fredag morgen svekket til et bunnivå mot dollar for de seneste seks årene, etter at den japanske sentralbanken gikk til tidenes mest omfattende pengepolitiske stimuleringstiltak.

Avkastningen på 10-årige japanske statsobligasjoner falt med halvannet basispunkt til 0,455 prosent, etter at sentralbanken kunngjorde at den vil øke landets basispengemengde med 80.000 milliarder yen, tilsvarende 723 milliarder dollar, pr år, skriver Bloomberg News.

Tidligere var denne økningen på 60.000-70.000 milliarder yen.

Svært overraskende

Bare tre av 32 økonomer som ble spurt av nyhetstjenesten tidligere i måneden, ventet at sentralbanken fredag ville ta en beslutning om tilbakekjøp i markedet.

Allerede før sentralbankens vedtak, falt yen som følge av en artikkel i avisen Nikkei, om at det japanske statlige pensjonsinvesteringsfondet GPIF vil øke andelen av utenlandske investeringer fra 23 prosent til 40 prosent.

-Dette er et betydelig negativt signal for yen, og nøkkelen er egentlig ikke detaljene i beslutningen, men timingen. Over tid vil kursen gå i retning av 112 yen pr dollar, sier Todd Elmer, strateg i Citigroup i Singapore, til Bloomberg News.

Yen handles fredag morgen til rundt 111,50 mot dollar, og befinner seg på sitt laveste nivå siden januar 2008. Mot euro er den japanske valutaen over natten svekket med 1,2 prosent til 139,49.

Sterkere krone

Kronen er fredag morgen styrket med vel fire øre mot euro, til 8,440, sammenlignet med nivået ved stengetid for Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med vel én øre, til 6,715.

Euro er svekket mot dollar siden markedet i New York stengte torsdag kveld, og handles rundt 1,257 dollar (1,261).

10-års norske statsrenter endte torsdag kveld på rundt 2,022 prosent, mot 2,071 foregående kveld.

Les også:

Asia i dag: Grøss og gru – skjult gjeld skremmer

Halvparten av de it-ansatte i Nav er innleid

Sjeføkonom: - Dette er en puslete greie  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.