– Det vil nok ta lang tid før det blir lønnsomt å drive et lite hotell i Bergen igjen.

Lasse Steen (66), eieren av Steens Hotel med 20 rom i et 130 år gammel herskapshus ved Nygårdsparken i Bergen, kaster inn håndkleet. Hotellet er lagt ut for salg etter å ha vært eiet og drevet av familien siden 1950.

– Det er klart det er vemodig.

Fra ille til bedre til verre

Og nettopp reiseliv sammen med service og handel er bransjene som nå har fått det tøffere siden forrige medlemsundersøkelse fra NHO i august.

I den ferske medlemsundersøkelsen som ble avsluttet 17. september, øker andelen bedrifter som opplever redusert etterspørsel igjen for første gang siden april. Mens denne andelen var 46 prosent i august, er den nå økt til 50 prosent.

Andelen som har en omsetningssvikt på mer enn 50 prosent siste fire uker øker også. Og mens ni prosent av bedriftene i august sa de hadde gjennomført oppsigelser, er andelen nå 12 prosent; den høyeste siden koronapandemien slo inn i mars.

12 prosent av de 3466 bedriftene som har svart i undersøkelsen sier de frykter konkurs.

Og utsiktene fremover er heller mørke. 52 prosent av bedriftene melder om lavere ordrereserve. Igjen er reiselivet hardest rammet med en svikt på over 80 prosent sammenlignet med i fjor på denne tiden.

– Ja, det går i feil retning igjen nå, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum.

– Bedringen vi så frem til august har snudd til forverring. Det er ikke helt uventet. Forrige undersøkelse ble gjennomført i august før smittetallene begynte å stige igjen. Det var en fare for at det kunne bli verre, og det ser vi nå særlig for de mest berørte næringene som reiseliv, luftfart og transport, sier han.

Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum.
Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum. (Foto: Fartein Rudjord)

– Det er en økende andel bedrifter som oppgir at de har en omsetningssvikt på over 50 prosent. Og det er jo logisk når vi har fått stadig flere røde land samtidig som antallsrestriksjonene, som mange trodde ville bli lempet, er opprettholdt eller strammet inn. Alt dette peker mot at vi etter noen brukbare sommeruker går mot en vanskelig høst, sier Dørum.

– Dette viser bare at det er nær sammenheng mellom smitteutvikling, tiltak og økonomisk aktivitet.

– Tiden er vår fiende

Dørum mener det er mer problematisk at en liten andel sliter i september enn at en stør andel sa det samme i mars.

– I mars fryktet 30 prosent konkurs. Det var helt logisk. Inntektene matchet ikke utgiftene. Men da hadde koronakrisen bare vart i 14 dager. Det tåler enhver bedrift med et normalt forhold til banken og litt penger på bok. Nå sier 12 prosent det samme – etter et halvt år med krise. Disse står langt nærmere konkurs og permanent tap av arbeidsplasser. Så tiden er vår fiende nå. Og vi får neppe en vaksine før godt ut i 2021. Vi må derfor være forberedt på å stå i dette ett års tid til før vi kan håpe på en normalisering, mener han.

Det vil ikke Lasse Steen på Steens Hotel vente på.

Hotellet med 20 rom i Parkveien 22 i Bergen er lagt ut til salgs med prisantydning 35,99 millioner kroner. Det var Bergensavisen som omtalte salget først.

– Det var et sjokk i mars. Alt stanset opp i løpet av et par dager og det var ingen vits i å holde åpent. Så holdt vi åpent i juli. Men omsetningen ble nok halvert sammenlignet med normalen. Og da alle de store hotellkjedene skrudde ned prisene, forsvant i praksis både juni, august og september for oss. Vanligvis er jo kassen for et hotell i Bergen blitt fylt opp på denne tiden av året, men det er ikke tilfellet i år. Så nå har jeg bestemt meg, sier Steen.

Steens Hotel med 20 rom i et 130 år gammelt herskapshus like ved Nygårdsparken i Bergen har vært i Steen-familiens eie i 70 år. Nå gir familien opp hotelldriften som følge av koronakrisen.
Steens Hotel med 20 rom i et 130 år gammelt herskapshus like ved Nygårdsparken i Bergen har vært i Steen-familiens eie i 70 år. Nå gir familien opp hotelldriften som følge av koronakrisen. (Foto: Privat)

– Det har også litt med alder å gjøre. Jeg er 66 år, bor i Asker og har nok ikke vært så hands on som jeg burde de siste årene.

Steens Hotel har de siste årene omsatte for fire-fem millioner kroner i året – og kun gått med overskudd i ett år siden 2014.

– Har du fått noen henvendelser?

– Ja. Det er noen som ringer og sier de drømmer om å drive et slikt lite hotell. Men jeg advarer dem mot å låne en haug med penger for å drive det. For jeg tviler på at noen klarer å snu dette til lønnsomhet på kort sikt slik markedet er nå. Det måtte eventuelt være en lottovinner eller kanskje en bedrift som kan bruke det som kontorer. Eller en privatperson som vil bruke huset som bolig. Jeg håpe i alle fall det blir en kjøper som vil bevare huset og det unike interiøret, sier Lasse Steen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.