I august gikk 394 selskaper konkurs. Det er en økning på 22,4 prosent fra samme måned i fjor. Så langt i år er økningen i antall konkurser på 13,3 prosent sammenlignet med de første åtte månedene i 2017, viser tall fra kredittanalyseselskapet Bisnode.

Om tvangsavviklinger inkluderes, er økningen hittil i år på 9,1 prosent. Økningen i antall konkurser og tvangsavviklinger er særlig stor for bedrifter innen tjenesteyting (19,7 prosent), detaljhandel (13,1 prosent) og hotell/restaurant (11,7 prosent).

Mot ny rekord

I finanskriseåret 2009 ble 6449 selskaper enten slått konkurs eller tvangsavviklet av myndighetene. De siste 12 månedene er antallet 6483. Ettersom det er lite som indikerer at konkursveksten skal avta ut året, tyder alt dermed på at det i 2018 blir ny rekord.

Kredittøkonom Per Einar Ruud hos Bisnode sier har ved flere anledninger tidligere i år slitt med å forklare konkursøkningen ettersom norsk økonomi går godt. Det gjør han fortsatt.

–Ja, det er vanskelig å forklare. Vi ser konkurstallene innen særlig tjenesteyting og detaljhandel øker og at veksten faktisk forsterker seg nå i august. Stadig nye aktører går overende, som kjeden Enklere Liv. Økningen i netthandelen er nok en hovedforklaring, tror han.

Tallene fra Bisnode viser at det fortsatt er desidert flest konkurser innen bygg og anlegg. Så langt i år har 1105 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet innen denne sektoren, men antallet er ganske stabilt sammenlignet med i fjor med kun en liten økning på 3,6 prosent. Tjenesteyting med 825 konkurser/tvangsavviklinger er nest størst fulgt av detaljhandel med 666. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik blir en boks tomater sunn, billig og spennende mat.
Studentmat: En boks tomater byr på uante muligheter. Det gjelder bare å komme på dem, og å unngå at alt smaker surt og metallisk.
01:34
Publisert: