Kina og USA er blitt enige om å fjerne toll proporsjonalt på hverandres varer i faser, ifølge talsperson Gao Feng i det kinesiske handelsdepartementet.

Det skriver Bloomberg News torsdag.

– Over de to siste ukene har toppforhandlere hatt seriøse og konstruktive samtaler og blitt enige om å fjerne resten av tollene i faser etter hvert som det er fremgang i avtalen, sier han.

Størrelsen på lettelsene i tollene som kommer i første fase vil avhenge av innholdet i avtalen og signeres i løpet av «de kommende ukene», skal Gao Feng ha sagt.

Bloomberg skriver torsdag at dersom informasjonen blir bekreftet av USA, vil det kunne være starten på en avtale som kan avslutte handelskrigen.

– Spørsmålet akkurat nå er hva de to partene faktisk er blitt enige om. Markedets fokus har skiftet til hvordan USA vil reagere på Kinas kommentarer i kveld eller de kommende dagene, sier økonom Tommy Xie i Oversea-Chinese Banking Corporation til Bloomberg.

Aksjemarkedet stiger

  • Oljeprisen stiger rundt 0,60 prosent på nyheten og handles til over 62 dollar fatet.
  • Hongkong-børsen rykker samtidig til med rundt 0,60 prosent. Aksjemarkedet i Europa stiger også torsdag, hvor blant annet Oslo Børs stiger 0,22 prosent.
  • Terminkontrakter på de amerikanske børsene, såkalt førhandel, stiger også torsdag formiddag, og indikerer en positiv dag på børs.
  • Dollar og euro svekker seg mot den norske kronen. Amerikanske dollar svekker seg også mot kinesisk yuan og handles til under syv yuan per dollar.

I slutten av oktober signaliserte USA og Kina om at de nærmet seg en miniavtale. Ifølge Trump skulle 60 prosent av hva som skal være med i en omfattende avtale inngå i den såkalte «fase 1»-avtalen.

Avtalen skulle etter planen undertegnes under APEC-møtet i Chile i neste uke. Det årlige Stillehavsmøtet ble imidlertid avlyst. USA og Kina har foreslått steder i Asia og Nord-Amerika hvor avtalen kan undertegnes. Markedene over hele verden avventer en avtale mellom verdens to største økonomier.

Langvarig konflikt

De siste årene har verdens markeder vært påvirket av at verdens to største økonomier har barket sammen i storstilt økonomisk konflikt. USA og Trump anklager Kina for tyveri av åndsverk og teknologi. I tillegg ønsker presidenten å minske handelsunderskuddet med Kina. Dette er bakteppet for konflikten. Økonomer og investorer frykter global nedkjøling av verdensøkonomien som følge av tollene.

Totalt har USA satt toll på kinesiske varer til 250 milliarder dollar og varslet toller på varer verdt ytterligere 300 milliarder. Dette betyr at omtrent all kinesisk import er blitt eller blir gjenstand for toll dersom USA gjennomfører sine planlagte toller. Kina har også iverksatt eller planlagt toller for omtrent all import fra USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.