Bruttonasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge steg 1,8 prosent i mai. Det viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Det er andre måned på rad bnp stiger. Veksten i norsk økonomi stiger i takt med den gradvise gjenåpningen av samfunnet, påpeker SSB. I april og mai åpnet butikker og kjøpesentre i flere kommuner, og etter tre uker med skjenkestopp ble det nasjonale forbudet opphevet i midten av april.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken skriver i et notat at veksten i bnp er «imponerende» og slo deres forventninger. De hadde på forhånd ventet en vekst på 0,9 prosent.

– Vi ble virkelig overrasket over hvor raskt økonomien tok seg opp allerede i mai, skriver Hov.

Bnp for Fastlands-Norge ligger 0,7 prosent under nivået i februar 2020, siste måned før koronapandemien brøt ut. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank påpeker at vi dermed ikke er langt fra et normalt aktivitetsnivå.

Danske Bank hadde ventet en vekst i bnp på en prosent.

– Det er store svingninger nå etter at vi åpnet opp i mai. Fjerner man restriksjonene tar aktiviteten seg raskt opp igjen, folk er ikke redde for å gå ut og spise på restaurant og handle i butikkene, sier Jullum.

Han sier at dette underbygger det beste scenarioet for norsk økonomi:

– Det beste rent makromessig for Norge er at man fjerner restriksjonene for restauranter, kulturarrangementer, uteliv og butikker, samtidig som man har strenge regler for å krysse landegrenser.

Varehandelen bidro sterkt til veksten

Verdien av varehandelen økte markant i mai.

– Det var den viktigste årsaken til veksten i bnp for Fastlands-Norge. Det var oppgang i flere bransjer, blant annet klesforretninger, skriver SSB i rapporten.

Varekonsumet økte til 4,9 prosent, som er den høyeste veksten siden juni i fjor. Det var spesielt sterk vekst i klær og sko, møbler og husholdningsutstyr.

– Det er et uvanlig kraftig hopp i varehandelen. Det er det private konsumet som driver nesten hele økningen, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1, og viser til at åpningen av klesbutikker og restauranter, særlig i Oslo og Viken, har vært viktig.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Aktiviteten i næringer som har vært hardt rammet av pandemien, vokser også i mai. Det var blant annet god vekst for overnattings- og serveringssteder, og dessuten kultur, underholdning og andre tjenester, men fra et lavt aktivitetsnivå, skriver SSB videre.

Økningen i tjenestekonsumet er også på det høyeste nivået siden juni i fjor- og steg 3,7 prosent. Seniorøkonom Hov påpeker at veksten i disse sektorene vil fortsette å øke i juni.

Lite utvikling i industrien

På den andre siden vokste industri og bergverk kun 0,2 prosent i mai. Aktiviteten i annen vareproduksjon endret seg lite mellom april og mai.

Utvinning av olje og gass falt 1,5 prosent i mai.

Sjeføkonom Holvik er mest overrasket over hvor svakt disse næringene har gjort det.

– Industri og oljeproduksjon er litt svakere enn det vi hadde trodd, så dette må vi følge med på videre. Vi har fått en informasjon om at det har vært en del problemer med leveranser av enkelte råvarer, som kan ha fått betydning for deler av industrien, sier hun.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. (Foto: Mikaela Berg)

Jullum i Danske Bank er ikke bekymret for utviklingen i industrien.

– Vi har hatt et par måneder nå med god vekst i industrien, og vi tror fortsatt det vil være solid vekst for industrien det neste året, sier han.

Eksporten falt 2,1 prosent, trukket ned av lavere naturgasseksport. Importen vokste med 1,8 prosent, trukket opp av biler, maskiner og tilhørende utstyr. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.