Boligprisene falt nominelt med 0,8 prosent på landsbasis i desember, det viser ferske tall fra Eiendom Norge.

– Dette er sterkere prisfall enn vanlig i desember. Vi hadde ventet et fall på 0,5 prosent, sier Nejra Macic, som er sjeføkonom i Prognosesenteret.

Hun forklarer at gjennomsnittlig prisendring fra november til desember har vært på -0,5 prosent de siste fem, ti og femten årene.

Det gjør at årsveksten i 2019 landet på 2,6 prosent, og justert for den generelle konsumprisveksten gir det en vekst på rundt en prosent.

Avlyser januarfesten

Macic tror den labre boligprisutviklingen vil fortsette.

– Vi tror fortsatt ikke vi har sett den fulle effekten av rentehevingene og gjeldsregisteret som kom i fjor sommer, vi tror boligtilbudet vil holde seg høyt, og vi tror ikke befolkningsveksten vil hente seg inn, sier sjeføkonomen, og fortsetter:

- Det er gode grunner til å tro at boligprisene i 2020 vil utvikle seg flatt, trått og tregt. Vi tror ikke vi får noen pangstart på året med en vill boligprisvekst i januar, sier Macic, og henviser til at januar historisk sett ofte har budt på solid boligprisoppgang.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig
Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe.
01:45
Publisert:

I løpet av det siste halvannet året har Norges Bank satt opp styringsrenten med ett prosentpoeng, og Macic mener det er merkelig at dette ikke skal gi større utslag i boligprisene.

Sterke Oslo-tall

Mandag formiddag var det knyttet stor spenning til boligprisutviklingen i Oslo, i og med at prisene på Obos-leiligheter falt med nærmere fem prosent.

Likevel klinket boligmarkedet i hovedstaden til med en nominell vekst på 0,5 prosent i desember. Det gjør at årsveksten kommer opp på hele 5,5 prosent i 2019, ned fra 6,6 prosent i 2018.

- Det var overraskende høy prisvekst for Oslo, men meglerne har meldt om at det har vært greit trykk. Det virker som det er litt todelt: stor etterspørsel etter de gode objektene, men lavere for de vanlige leilighetene, sier Macic.

Hun understreker at befolkningen i Oslo er høyere belånt enn resten av landet, og at hun tror at også boligmarkedet i Oslo blir svært rolig i 2020.

Flere tror på rolig januar

Også John Sætre, leder for personmarked i Nordea, tror januar kan bli en rolig måned.

- Januar er en aktiv måned i boligmarkedet, og vi ser at det kommer objekter ut til salg nå. Normalt kan prisene stige også i januar, men vi tror utviklingen blir mer forsiktig enn vi har sett i tidligere år, sier Sætre.

Nordea ser at at noen får lavere pris for boligen enn ventet for boligen de skal selge, og at det derfor er fornuftig å noe fleksibilitet i økonmien.

- Desember er historisk sett en relativt rolig måned, og vi opplevde at kundene gikk inn i julemodus siste halvdel av desember. Det virker likevel som at det har vært relativt god aktivitet, da vi har realisert en del finansieringsbevis, sier Sætre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.