– En veldig stor andel av familienes budsjetter må gå til å betjene gjeld. De er nødt til å kutte ned på andre ting, men for en del familier er det vanskelig. De er i en veldig sårbar og presset situasjon, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til NTB.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO tror flere vil slite med boliglånet denne vinteren.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO tror flere vil slite med boliglånet denne vinteren. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Han er bekymret for gjeldsbelastningen nordmenn med boliglån står i, med stadig økende renter.

– Renten biter mye hardere nå enn før, fordi folk har måttet ta opp gjeld for å i det hele tatt delta inn i boligkarusellen de siste 20-30-årene, sier han.

Tung belastning

Norge har hatt langt høyere rente fø, for eksempel på 80- og 90-tallet. Men Bjørnstad påpeker at nordmenn den gang hadde mindre lån.

Dessuten fikk man høyere skattefradrag for rentene man betalte.

– Gjelden i norske husholdninger er blitt så høy at dagens rentenivå, med bankrenter på rundt seks prosent, tilsvarer et rentenivå på opp til 10 prosent på 1990-tallet for eksempel, sier Bjørnstad.

SSB-forsker Thomas von Brasch i Statistisk sentralbyrå (SSB) var inne på det samme i et intervju med NTB tidligere i måneden.

– Selv om prognosene indikerer at rentetoppen er nær, er vi ikke helt over kneika. Rentebelastningen til husholdningene ventes å øke. Vi skal helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet for å se et like høyt nivå som det vi venter til neste år, sa han.

Dette skjer når du «tar kontakt med banken»: – Da er vi ganske ned mot limit her
Om du synes renten på boliglånet ditt er for høy, eller kanskje du til og med sliter med å betale ned på lånet, da er rådet at du skal ta kontakt med banken din. Men hva kan du egentlig spørre om?
01:60
Publisert:

Ber om tiltak i budsjettet

LO-økonomen har flere ganger kritisert Norges Bank for å øke rentene for mye. Han mener mye av prisstigningen i Norge er importert fra utlandet.

Like fullt har sentralbanken varslet nok en renteøkning i desember.

– Norges Bank vurderer at de er nødt til å øke rentene for å bekjempe inflasjonen. Folk med gjeld blir da styringsparameteren i den økonomiske politikken, og det vil ha uheldige konsekvenser, sier Bjørnstad.

Han ber om tiltak fra regjeringen i statsbudsjettet som kommer i neste uke, og trekker frem bostøtteordninger og økt barnetrygd som eksempler på mulige tiltak.

– En ting er de som har lån og eier egen bolig. Men vi ser jo også at leieprisene for dem som ikke eier egen bolig, også skyter i været. Det er ikke noen bedre situasjon for dem.

Flere sliter økonomisk

Bjørnstad trekker peker på Sifo-rapporten som ble lagt frem tidligere i uken.

Den viser at 150.000 husholdninger i Norge er økonomisk «ille ute». I denne gruppen svarer 58 prosent at de har kuttet ned på matforbruket for å få råd til strømmen. 72 prosent har redusert sosial omgang.

En stor andel ligger også etter med å betale regninger, og Bjørnstad tror ikke nødvendigvis det blir bedre med det første.

– Allerede er det mange som sliter med å betjene lånene sine, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik ville Monopol-brettet sett ut i dagens boligmarked: Særlig to steder skiller seg ut
Brettspillet Monopol har siden 1950-tallet vært et populært spill i mange hjem. Men hvilket gater og områder hadde egentlig vært dyrest, om man hadde laget det etter dagens boligpriser i Oslo?
02:58
Publisert: