Torsdag formiddag gjorde Norges Bank en kraftig oppjustering av sine boligprisprognoser. For bare en måned siden spådde sentralbanken boligprisfall, men nå spår de at boligprisene skal stige nær ti prosent de neste to og et halvt årene.

Snuoperasjonen kom etter at boligprisene steg hele 1,9 prosent i mai, den beste maimåned på minst 17 år.

Christoffer Askjer, daglig leder og partner Sem & Johnsen Eiendomsmegling, sier at de nå selger så det suser, i stor kontrast til bråstoppen som kom i mars og april. Meglerfirmaet hadde en «all-time high» i boligsalg i mai, og junimåned holder samme takten: tempoet er høyt, og boligene går i gjennomsnitt 2,5 prosent over prisantydning.

«Bensin på bålet»

Askjer mener det skjedde noe i markedet da Norges Bank i mai kuttet styringsrenten til rekordlave null prosent.

– Bruktboligmarkedet har løsnet veldig tydelig. Folk er blitt mer komfortable med koronaeffekten og da renten ble satt til null var som å helle bensin på bålet, sier Askjer og legger til:

– Nå har nyboligmarkedet også virkelig løsnet, og der trodde vi først det kom til å ta lang tid å få kjøperne tilbake. Vi har solgt 270 prosjekterte boliger siden første mai til i dag. Det er dobbelt så mange som samme tid i fjor.

Han kaller Norges Bank oppjustering av sine prognoser «overraskende sprekt».

– Det avhenger helt om vi får en bølge nummer to. Vi så effektene det fikk sist. En ny runde vil slå mye hardere økonomisk, da tror jeg det bli nullvekst eller prisreduksjon, sier han.

Bedre enn i fjor

Terje Buraas, administrerende direktør i DNB eiendom, forteller at boligmarkedet så langt i junimåned har vært minst like bra som i fjor.

– Det meldes om jevnt trykk over hele landet, og vi har private investorer som kommer tilbake igjen på markedet. Vi kan nesten ikke se noe spor av korona nå, sier Buraas.

– Overrasker det deg?

– Det er overraskende at vi kom så raskt tilbake. Ingen har erfaring med at myndighetene stenger landet. Det er fremdeles alvorlig for norsk økonomi. Vi tenkte vi måtte bruke året på å komme tilbake til normalen. Men i påsken, når vårslippet kom, øynet det et håp. Så ble mai normalt, og juni ble enda bedre, nå er det full fart.

Han forteller at omsetningen så langt i juni ligger 10 prosent foran samme periode i fjor, og at de ligger an til å omsette 2500 boliger.

Etterslep av boligbehov

Stian Kløfta, administrerende direktør i Eiendomsmegler Krogsveen, opplever den samme utviklingen.

– Det er stor etterspørsel etter boliger, spesielt på fritidsmarkedet, hvor vi mangler hytter, spesielt ved sjøen. Bruktmarkedet er på høyde med fjoråret, og vi kan i juni antagelig se en økning på ti prosent fra i fjor.

Junimåned har også vært enda bedre enn mai, noe han tror skyldes koronakrisen.

– Det er et etterslep av boligbehov. I mai begynte folk å få tillit til at økonomien vil komme seg, børsen har etablert seg på et høyt nivå igjen og renten er lav. Vi merker det på tilgangen til potensielle boligsøkere, vi har over 50.000 aktive søkere i vårt register og det har vært økende gjennom koronatiden.

Han tror prisveksten vil holde seg og at det blir et bra marked også i juli.

«Mye bedre enn fryktet»

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er enig i de nye boligprisprognosene fra Norges Bank, og hun sier de er på linje med bankens egne oppdaterte prognoser som ble lagt frem tidligere denne uken.

– Vi ble også overrasket, men ny informasjon den siste halvannen måneden viser at kuttfasen har gått mye bedre enn fryktet, sier Haugland.

Hun sier det alltid er en fare for at boligprisveksten blir gjeldsfinansiert, gitt at boliglån er en viktig driver for gjeldsveksten i Norge. Samtidig vil hun ikke dramatisere situasjonen, og hun minner om at vi nå har et tidsetterslep samtidig som rentene er satt rekordlavt.

Arbeidsledigheten har også halvert, fra over ti prosent under høyden av koronakrisen til 5,5 prosent nå. DNB Markets tror ledigheten krype ned mot fire prosent ved årsskiftet.

– Lavere ledighet er godt nytt for boligprisene, sier Haugland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.