Tilbudet av boliger har vært veldig stort i juni, noe som gjenspeiles i prisene, ifølge landets største boligmeglere.

Onsdag kommer de offisielle boligpristallene fra Eiendom Norge, og spørsmålet som alle stiller seg er: Kan den sterke prisoppgangen fortsette utover sommeren?

Uvanlig mye trykk på visning

Det tror ikke eiendomsmeglerne. Etter en sterk prisoppgang på 1,0 prosent i mai tror DNB Eiendom at onsdagens tall vil vise et fall i bruktboligprisene på mellom 0,5 og 1,0 prosent for hele landet i juni.

– Prisfallet vi ser nå er ikke overraskende etter den høye prisvekst vi fikk i vårmånedene. Vi har sett det før, kraftig vekst etterfølges gjerne av et lite fall, sier administrerende direktør Terje Buraas.

Basert på tilbakemeldingene fra meglerne tror han at boligprisene i Oslo vil ha falt med rundt én prosent i juni.

– Det som kjennetegner årets sommer er at tilbudet av boliger er stort. Normalt er det prisdempende i seg selv. Samtidig har vi et overraskende stort trykk på visninger i sommervarmen, fortsetter Buraas.

Han understreker at trykket på visninger er større en vanlig i juni, og at de gode objektene som prises riktig går raskt unna. Samtidig peker han på at det er utfordrende å prise objektene riktig med såpass mange boliger i markedet.

– Kjøperne er selektive og bruker mer tid før de legger inn bud, noe som er vanlig om sommeren, konkluderer Buraas.

Lite prispress gir boligprisfall

Sjef i Privatmegleren, Grethe W. Meier, deler analysen til Buraas. Hun peker på at det er vanlig at boligprisene faller i juni, og hun tror ikke det blir annerledes denne gangen.

– Våre tall viser en liten nedgang i boligprisene, ikke bare for hele landet, men også i Oslo, sier Meier.

Hun forteller at hele bransjen har opplevd en god omsetning i juni.

– Vi har solgt nærmere ti prosent mer enn i fjor, og vi har bra med oppdrag på vei inn. Vårt inntrykk er at volum avler volum. Når det er mye ute for salg er det flere som titter på bolig, sier Meier.

Mange boliger ute på markedet gjør at det blir mindre press blant budgiverne, og dette har meglerne til Privatmegleren merket.

– Det som er spesielt med juni er at mange vil kjøpe bolig for å være klar til skolestart etter ferien. De som ikke har fått solgt vil gjerne få solgt, og derfor er det vanlig med prisfall i juni, sier Meier.

Økonomene tror på lite boligprisvekst

Boligprisene har steget mer denne våren enn de fleste økonomene ventet, spesielt i Oslo. Etter nedgangen i fjor ligger boligprisene for hele landet nå på nivå med toppen fra i fjor, mens boligprisene i Oslo ligger noen prosent under toppen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har varslet at renten skal opp i september, noe som kan bidra til å dempe boligprisveksten.

Norges Bank skrev i sin siste pengepolitiske rapport at den tror antall boliger som ligger ute til salg vil holde seg høyt fremover, noe som vil dempe prisveksten i andre halvår av 2018. For 2018 totalt tror de på en boligprisvekst på 1,3 prosent. SSB spår at boligprisene skal ligge flatt ut året.

Norges Bank tror boligprisene vil stige mellom to og tre prosent de neste årene, og at høy boligbygging, lavere befolkningsvekst og gradvis økning i renten vil gjøre at prisveksten blir moderat. (Vilkår)

Det finnes ikke noe alternativ til BMW i8
Den spektakulære BMW i8 Roadster er så spesiell at den ikke har noen konkurrenter.
02:32
Publisert: