I januar 2017 startet finske myndigheter et prosjekt hvor 2000 arbeidsledige skulle få 560 euro skattefritt uten forpliktelser.

Forskere som fulgte gruppen, har siden den gang sett på om det er lettere å få seg jobb med borgerlønn enn ved å motta tradisjonelle stønader som arbeidsledig, som forsvinner med en gang en person begynner å tjene penger. Fortsatt står mange av dem som mottar borgerlønn, uten arbeid.

– Mottagerne av borgerlønn var ikke noe bedre eller verre enn kontrollgruppen til å finne jobb på det åpne arbeidsmarkedet, sier en forskningskoordinator ved Arbeidsinstituttet for økonomisk forskning i en uttalelse.

Bedre helse

Selv om borgerlønnen ikke bidro til økt sysselsetting i samfunnet, bidro den uforpliktende lønnen helsemessig.

– Mottagerne av borgerlønn hadde mindre stressymptomer, samt mindre vanskeligheter med å konsentrere seg og mindre helseproblemer enn kontrollgruppen, sier forskningsleder Minna Ylikanno ved Finlands velferdsmyndighet Kela.

Ylikanno legger til at mottagerne også hadde mer tro på fremtiden og på egen evne til å påvirke samfunnsmessige problemer.

Vellykket

Prosjektet skulle egentlig avsluttes i desember i år, men regjeringen i Finland stoppet bevillingen til prosjektet i 2018, noe som førte til at det måtte avsluttes i desember i fjor. Forskerne bak prosjektet understreker derfor at resultatene er foreløpige og handler bare om første av to år av studien.

Sosialminister Pirkko Mattila sier regjeringen ikke har planer om å gjøre borgerlønnsordningen permanent, men sier de kommer til å bruke resultatene fra prosjektet når de skal reformere velferdssystemet. Han mener sådan at prosjektet har vært vellykket.

OECD har tidligere kritisert prosjektet fordi de mener summen på 560 euro ikke er økonomisk levedyktig og kan føre langt flere personer inn i fattigdom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En podkast om bløff, bil og børs!

Ivanka Trump: «Sexistisk og ydmykende»
En kunst-performance der presidentens datter støvsuger brødsmuler skaper furore i Washington DC
01:20
Publisert: