Det er ikke bare i Tyrkia det foregår valutasvingninger. Dog er kronen langt unna tyrkiske tilstander, men også her går kronen på bredt fall.

De siste tre dagene har kronen svekket seg med 20 øre mot amerikanske dollar – et fall på rundt 2,39 prosent. Mandag morgen fortsetter svekkelsen, og nå må vi tilbake til juni i fjor for å finne en tid hvor amerikanske dollar var dyrere.

En dollar koster mandag morgen 8,41 kroner.

Bredt kronefall

Fredag forrige uke steg kronen et lite øyeblikk etter at kjerneinflasjonen kom inn på 1,4 prosent, en del høyere enn analytikerne hadde sett for seg. Men kort tid etter falt kronen tilbake. Mandag svekker kronen seg også mot andre sentrale valutaer:

En euro koster 9,567 kroner.

Et pund koster 10,73 kroner.

Storbank: kronen skal styrke seg kraftig

Den amerikanske storbanken Morgan Stanley skrev i sin siste valutarapport i slutten av juli at de forventer at norske kroner kommer til å styrke seg betydelig fremover med drahjelp fra høyere oljepriser, Norges Bank som vil øke rentene og gode økonomiske data. I likhet med konsensus og det Norges Bank har signalisert, venter også Morgan Stanley at renten vil bli satt opp i Norge i september.

Fra og med nå venter banken at kronen vil styrke seg kraftig mot dollar for hvert kvartal som går. I starten av 2019 venter banken at en dollar koster 7,82 kroner. Om et år skal en dollar koste 6,95 kroner, ifølge Morgan Stanley.

Det vil være en oppgang på 17,50 prosent.

Banken tror kronen vil styrke seg noe mer moderat mot euro. Om et år vil en euro ifølge Morgan Stanley koste 8,90 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Surdeigsskolen
Surdeigsskolen del 1: Surdeigsstarter, Martin Fjeld baker surdeigsbrød. Ille Brød i Oslo
02:19
Publisert: