Den siste tids brexit-relaterte svekkelse av pundet kan vise seg såpass alvorlig at det nok en gang krever oppmerksomheten til sentralbanksjef Mark Carney i Storbritannia.

Pundet har nådd sitt laveste nivå siden oktober i fjor, målt i handelsvektet verdi. Dermed har pundet også sunket nesten like lavt som da sentralbanksjefen og hans kolleger sist høst ikke var «likegyldige» til pundkursen.

Eventuelle bemerkninger fra rentesetterne vil derfor bli nøye lyttet til i jakten på henvisninger til deres vurderinger av konsekvensene av det svake pundet.

Mens de fleste i sentralbankens pengepolitiske komité har antydet at de er villige til å overse de første inflasjonseffektene av pundets svekkelse siden EU-avstemningen 23. juni i fjor, kan en ny vedvarende pundsvekkelse teste deres toleranseevne.

Målt mot euro, er pundet nå nær sitt svakeste nivå siden 2009.

Tale på torsdag

Selv før det siste pundfallet, viste Bank of Englands egne prognoser at inflasjonen vil havne rundt ett prosentpoeng høyere enn inflasjonsmålet på to prosent. Det har ført til at minst to medlemmer av den pengepolitiske komiteen stemte for en renteheving ved de to siste rentemøtene.

– Det vil være overraskende om den pengepolitiske komiteen ikke nevner inflasjonseffektene dersom valutakursnivået holder seg til rentemøtet i midten av september, sier økonom Sam Hill ved RBC Capital Markets i London.

Den neste rentebeslutningen fra Bank of England kommer 14. september. Komitémedlem Michael Saunders – en av dem som har stemt for høyere renter – har før den tid muligheten til å påvirke pundet under en tale i Cardiff i Wales torsdag.

Dette vil være de første uttalelsene fra et medlem av den pengepolitiske komiteen siden inflasjonsrapporten 3. august, da sentralbanksjef Carney sa at effektene av pundsvekkelsen vil merkes de neste tre årene.

ECB med motsatt problem

Pundets bevegelser kan friste Bank of England til å se til sin motpart i Frankfurt – altså Den europeiske sentralbanken (ECB). De har også et valutaproblem, riktignok med motsatt fortegn.

ECB brøt stillheten knyttet til styrkelsen av euroen gjennom referatet etter rentemøtet i juli. Her uttrykte de bekymring for at euroen kan bli for sterk.

– Dersom pundsvekkelsen fortsetter kan det tvinge Bank of England til å handle, skrev analytiker Thu Lan Nguyen i Commerzbank AG i et notat onsdag.

– Sentralbanken vil ikke risikere at den foreløpig moderate pundsvekkelsen skal skyte fart, skriver Nguyen.

– Påfallende bekymringsløse

Pundet raste plutselig etter brexit-avstemningen i fjor, og har nå begynt å falle igjen etter svake økonomiske nøkkeltall og forhandlinger med EU som ikke har vist særlig fremdrift.

Siden sentralbanksjef Carney sist talte 3. august, har pundet falt mer enn to prosent mot dollaren.

Det handelsvektede pundet er nå nesten like svakt som i oktober, da Carney kommenterte den «betydelige bevegelsen» i valutaen.

– Vi skal ikke styre valutakursen, men vi er ikke likegyldig til nivået på den, sa Carney da.

Den London-baserte strategen Peter Kinsella fra Commonwealth Bank of Australia sier den britiske sentralbanken har verktøyene til å svare på pundfallet dersom det trengs, selv om han påpeker at de fleste andre komitémedlemmene enn Michael Saunders har vært påfallende bekymringsløse.

– Dersom de var svært bekymret for dette ville de enkelt og greit hevet renten, sier Kinsella.(Vilkår)

Kaos da Listhaug besøkte Rinkeby
Innvandringsminister Sylvi Listhaug besøkte drabantbyen Rinkeby utenfor Stockholm med stort presseoppbud på slep.
01:00
Publisert: